Damberg vill se nytänkande i jobbpolitiken

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Damberg vill se nytänkande i jobbpolitiken Senaste nytt om flyktingkrisen

Damberg vill se nytänkande i jobbpolitiken - Näringsminister Mikael Damberg efterlyser nytänkande när han nu fått förstärkt förtroende från statsminister Stefan Löfven. Det säger han i en första intervju angående uppdraget att hitta nya enkla jobb, framför allt till nyanlända.

Mikael Damberg befinner sig i London för att bland annat sätta sig in i den kommande brittiska folkomröstningen om att stanna eller lämna EU.

När hörde du talas om uppdraget?

- Jag talade med Stefan Löfven för en tid sedan. Vi pratade om det och framförallt om att frigöra tid för att koncentrera oss på jobbskapandet på hemmaplan. Vi har en väldigt stark utveckling i den svenska ekonomin med 10000 nya jobb det senaste året. Men vi har också utmaningar, att skapa fler jobb så att vi når vårt viktigaste vallöfte, lägre arbetslöshet år 2020, säger Mikael Damberg till SvD Näringsliv.

Hur känns det?

- Spännande. Jag tycker att nytänkandet inom jobbpolitiken inte är jätteimponerande från oppositionen. Vi har gjort mycket när det gäller exportfrågorna. Även det som handlar om innovation och hur man får kreativa nya företag att växa i Sverige. Nu handlar det mycket om att få de små- och medelstora företagen att ta sig in i ekonomin och kunna ta steget att växa.

Blir det mindre tid för exportfrågor för din del?

- Jag kommer att ha väldigt mycket med exportfrågor att göra. Det är en del av att få företag att växa i Sverige och en näringsminister kommer att vara engagerad i exportfrågor. Däremot kommer jag att få en viss avlastning så att vi har en handelsminister som tar en del av de resor men också de frågor som har med export att göra. Det gör att jag har mer tid att fokusera på den mer traditionella näringspolitiken på hemmaplan.

Vad vill du åstadkomma?

-Jag hoppas vi kommer att fortsätta hålla högt tryck i jobbskapandet. Jag har sagt det tidigare - 10000 jobb på ett år, det är väldigt starkt i svensk ekonomi just nu. Och vi har gjort flera viktiga strukturreformer för att förändra förutsättningarna för hur man finansierar växande företag, hur man får dem att lyckas internationellt och på exportmarknaderna.

Mikael Damberg menar också att man måste fokusera på de svåra frågorna som handlar om hur vi får fler små- och medelstora företag att växa. Men också frågan om de enkla jobben som innebär att det krävs nytänkande i Sverige både från politikens sida, men också från näringslivets sida. Han menar att man måste fundera på vilken roll politik och näringsliv har för att skapa möjligheter för de människor som kommit till Sverige att snabbt få ett fotfäste på den Svenska arbetsmarknaden.

Vilka är de viktigaste frågorna för den nya regeringen?

-Huvudfrågorna är glasklara. Det är jobben, det är skolan och det är klimatet som är de tre övergripande prioriteringarna för den här regeringen. Det finns de som vill använda flyktingkrisen för att bryta ner den svenska modellen eller göra något annat. Vi har ju snarare ett perspektiv att vi vill utveckla den svenska modellen. Genom olika typer av samarbete så märker vi att Sverige utvecklas bättre, säger Mikael Damberg.

Källa - 2016-05-25 15:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+