Det blev ingen bra dag för Jimmie Åkesson

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Det blev ingen bra dag för Jimmie Åkesson - Dagens partiledardebatt var den sista under ett av de mest dramatiska riksdagsåren på mycket länge.

Nästan total omläggning av flyktingpolitiken.

Flera ministeravgångar, ny vice statsminister men också stora politiska uppgörelser om till exempel migration, terroristbekämpning och kärnkraft. Man skulle kunna tro att det skulle leda till en aggressiv debatt.

Men det blev det inte. Den blev däremot annorlunda. Av två skäl: masskjutningen i Orlando och nya debattregler.

Alla partiledarna berörde massakern i Florida. Statsministern meddelade att han tänker delta i Stockholm Pride i sommar, likaså Ebba Busch Thor (även om hon inte deltog i debatten).

De flesta var förstås eniga i sin avsky för dådet. Ändå blev Orlando upptakten till SD-ledaren Jimmie Åkessons besvärligaste partiledardebatt hittills.

Gustav Fridolin hade hittat ett citat av vice talmannen Björn Söder, SD, från 2007, när han var partisekreterare, där han kallade Pride-festivalen för "ett perverst homosexarrangemang". Åkesson hade uppenbara problem med att klara attacken.

Han sa sig visserligen inte hålla med om uttalandet, men tog inte tydligt avstånd från det heller. Fridolin fortsatte angreppen med att häpna över att Åkesson bara några dagar efter Orlando inte ville ta avstånd från "en av de värsta homofoberna" som han dessutom gjort till vice talman.

Så småningom hämtade sig SD-ledaren och slog tillbaka mot vad han beskrev som extremism i MP (Mehmet Kaplan till exempel) och föreslog att Fridolins parti skulle göra som SD gjort och införa nolltolerans mot extremism.

Men det blev ingen bra dag för Åkesson. Flera borgerliga företrädare angrep SD:s förslag om skattefrihet upp till 150 000 kronor om året. KD hade låtit riksdagens utredningstjänst räkna ut att det skulle leda till 1500 kronor högre månadskostnad för en typisk barnfamilj eftersom momsen bland annat skulle höjas.

Han klarade inte heller attackerna om partiets hållning till Nato särskilt övertygande.

De ändrade debattreglerna innebar att det dröjde bortåt någon timme innan det blev direkt duell mellan till exempel statsminister och oppositionsledare. Det gjorde kanske debatten lite mer avslagen. Men syftet att de minsta partierna skulle få talartid tidigare fungerade.

Men det presenterades också nyheter. Statsministern föreföll positiv till KD:s förslag om att alla över 85 år ska få rätt till äldreboende.

Centerledaren Annie Lööf tycker att småföretag inte ska betala mer i bolagsskatt än stora.

Jan Björklund tyckte att Löfven borde skämmas över nedskärningar i LSS (lagen om stöd till vissa funktionshindrade).

Jonas Sjöstedt tvingades medge, hårt pressad, av Fridolin att V före valet var för att Vattenfall skulle få sälja sina tyska tillgångar. Nu har partiet svängt och angriper MP hårt.

Men han hade också en drastisk replik till Stefan Löfven om pensionssystemet: Ni ger M vetorätt mot att höja lågavlönade kvinnors pensioner

Och även om det kanske inte var en direkt nyhet så lovsjöng Gustav Fridolin de grå kompromisserna, som kan vara färgstarka.

Men de som borde ha varit dagens huvudaktörer - Löfven och Kinberg Batra - körde mest i gamla hjulspår. Även om statsministern nog vann en debattpoäng. M-ledaren talade om att hon minsann hade en plan. Löfven slog tillbaka: Det sa sig också Jönssonligan ha.

Källa - 2016-06-15 15:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+