Diakonin anpassar hjälpen efter nöden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Diakonin anpassar hjälpen efter nöden - Kyrkan i Svedala ligger högt så att den syns i stora delar av hela samhället. Utanför församlingshemmet luktar det mat lång väg. I dag serveras pumpasoppa.

- Det är bäst att du får det här, säger diakonen Kerstin Carlsson och lämnar fram kyrkans informationsblad.

Under fliken diakoni finns förutom sopplunchen saker som måndagsklubb för daglediga män, träffar för ensamstående föräldrar, onsdagsfrukost, söndagskafé på en dagscentral på orten, fredagsunderhållning, föredrag och handarbetskafé.

"Vi stickar, virkar och gör mycket annat kreativt för hjälpbehövande och för oss själva" står det om handarbetet.

Det är så diakonin ofta fungerar, de som är med kan både få känna att de får göra något för sig själva och att de bidrar till andra.

- Jag tror att det kan ge hopp i en värld som är så rörig som den är just nu, säger diakoniassistenten Elin Hansson.

Diakonin är den del inom kyrkan som arbetar allra tydligast med sociala frågor. Kerstin Carlsson har tidigare arbetat i Malmö och säger att hjälpbehoven kanske inte är lika tydliga i en mindre ort som Svedala. Här kan arbetet bland annat handla om att skapa gemenskap så att människor får umgås och känna tillhörighet.

- Jag tror inte att vi alltid tänker på vilken betydelse det har att vi möter och bekräftar varandra. Att ha ett sammanhang får människor att växa, säger Kerstin Carlsson.

Elin Hansson säger att mycket av det hon gör handlar om samtal, i ett samhälle där det inte alltid finns tid för just det.

- Väldigt många har ett behov av att bara sitta och prata. Det kan vara om vad som har hänt i veckan eller hela ens livs historia. Vi har också längre samtalskontakter med till exempel personer som befinner sig i sorg.

Hon ser det som att hennes arbete handlar mycket om vilket slags samhälle vi vill leva i:

- Jag tror på att som människa försöka göra så gott man kan. Det är i slutändan en strävan efter ett samhälle där vi tar hand om varandra lite mer, och inte bara går förbi.

Hennes idé stämmer med församlingens ledord som är "sedd, hörd och bekräftad". Kerstin Carlsson använder också hellre de orden än att säga att hon hjälper andra.

- Det handlar snarare om ett givande och ett tagande, tillsammans hjälper vi varandra, säger Kerstin Carlsson.

Diakonin har nyligen börjat med träffar för ensamstående föräldrar och deras barn. Kerstin och Elin pratar om att det inte vore helt fel att även vända sig till föräldrar som lever i par.

- Det finns familjer som aldrig kan göra något, för att det inte finns ekonomi till mer än att få livet att gå runt eller för att de av andra skäl hamnar i ofrivillig social isolering, fortsätter Kerstin Carlsson.

Social rådgivning inom diakonin kan vara att få hjälp med matkasse och kläder, men också om att bryta ensamhet och isolering. Personer som inte får ihop sin ekonomi kan få hjälp att hitta rätt i kontakter med myndigheter och andra.

- Vi kan hjälpa till med saker som att ansöka om stöd till tandvård eller skuldsanering, berättar Kerstin Carlsson.

Hon har arbetat som diakon sedan 1988 och säger att hon upplever att det är mer accepterat att söka hjälp i dag, men att många ändå inte gör det.

- Är man i en utsatt situation vill man inte alltid att andra ska känna till det, eftersom det kan skapa ett utanförskap, säger Elin Hansson.

I församlingshemmet närmar sig klockan halv elva på förmiddagen och Kerstin Carlsson börjar göra sig klar för att ta emot besökare som ska vara med på qi gong. Hon lärde sig att hålla i sådana övningar när hon arbetade i dåvarande Möllevångens församling i Malmö och tog med det till Svedala.

- Det är många som kommer på det. Jag tror att det handlar om lugnet som infinner sig.

Den här gången är det femton deltagare, alla kvinnor. De värmer upp med en dans och många leenden sprider sig i lokalen.

- Att komma hit är en lisa för både kroppen och själen, säger besökaren Ann Margret Oftedal som ofta har mycket värk i kroppen.

- Just det här att få koppla bort allt en stund, och få gå in i en djup avslappning. Jag tror det hjälper mig, säger hon och går sedan bort till Kerstin Carlsson.

- Jag måste bara få ge dig en kram och säga tack.

FAKTA

Ordet diakoni kommer från grekiskan och har betydelsen "att tjäna sin medmänniska".

Diakonin är en av de viktigaste delarna i kyrkans arbete och handlar mycket om att möta människor i utsatta livssituationer. Det ska ske i respekt och genom delaktighet och ömsesidig solidaritet. Människor ska inte bara få stöd utan också en möjlighet att själv engagera sig och känna samhörighet.

Arbetet handlar ofta om att ha kontakt med personer som behöver det, som äldre, ensamma, sjuka, människor i sorg, arbetslösa och flyktingar. Det kan också handla om arbete med barn och unga.

En diakon har en tidigare utbildning inom något människovårdande yrke. Precis som präster vigs diakoner vid en ceremoni. Diakoner bär ett diakonemblem i ett halsband. Det består av en ring, ett kors och en duva.

Källa: Svenska kyrkan

Källa - 2016-11-29 15:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+