De har ingenstans att ta vägen efter branden

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

De har ingenstans att ta vägen efter branden - Tusentals saknar skydd efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Nu ställer många frågan om vart de ska ta vägen. Samtidigt kommer skilda uppgifter om vem som kan ligga bakom branden.

Bränderna, den första på tisdag natt och den andra på onsdagen, har ödelagt hela Moria - flyktinglägret på den grekiska ön Lesbos som är Europas största och som inrymt omkring 13 000 människor.

Tusentals människor är nu utan skydd och har tvingats tillbringa natten längs med vägar eller på fält i närheten av lägret.

Många väntar nu på besked från myndigheterna om vad som ska hända med flyktingarna, berättar Katerina som driver en ideell organisation tillsammans med sin man på Lesbos, där de bland annat lagar mat som de delar ut till flyktingarna.

- Det är extremt varmt här nu, många befinner sig under solen. Vi alla väntar på vad som ska hända med dem - var ska de flytta dem?, säger hon till SvD.

Katerina beskriver situationen vid lägret som "fruktansvärd" med tiotusentals människor som nu lever på gatan.

- De har ingenstans att ta vägen. De är så trötta och desperata, mer och mer tappar de hoppet. De slutar tro att något ska förändras för dem.

- Jag kan fortfarande se rök stiga mot himlen. Nu luktar det död där, det är en konstig känsla att gå dit, fortsätter hon.

Enligt grekiska myndigheter är en färja och två fartyg på väg till ön för att ge flyktingarna skydd. Omkring 2 000 personer kommer att få temporärt skydd på båtarna, sade landets migrationsminister Notis Mitarachi, rapporterar BBC. Han uppgav också att myndigheter arbetar med att tillhandahålla akuta bostäder i närheten av Moria-lägret.

Myndigheterna har även tagit omkring 400 av de barn och ungdomar som bott i lägret till fastlandet med flyg, rapporterar Reuters.

Enligt Katerina har det kommit uppgifter om att flyktingarna ska tas till gamla militärbaser på ön där de kan bo.

- Men lokalbefolkningen har blockerat vägarna dit och vägrat. Lokala myndigheter och lokalbefolkningen säger bara att "vi vill inte ha dem här, vi vill att de ska gå", säger hon.

Även vägarna in till staden Mytilene blockeras av polis för att boende från lägret inte ska lämna området och att ta sig in till staden.

Det finns nu en oro för ökad smittspridning av coronaviruset.
Samtidigt kommer olika uppgifter om vem eller vilka som kan ligga bakom bränderna. Grekiska myndigheter tror att de startades av boende i flyktinglägret som ville uttrycka missnöje över de nedstängningsåtgärder som vidtagits sedan coronasmitta kommit in i lägret. Nyligen rapporterades det om att 35 av de boende testat positivt för coronavirus.

Nödläge har utlysts på ön och den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis fördömde i ett uttalande de som ligger bakom branden.

- Jag inser de svåra förhållandena. Men inget kan vara ett alibi för våldsamma reaktioner på hälsokontroller. Situationen i Moria kan inte fortsätta eftersom det handlar om folkhälsa, humanitet och nationell säkerhet på samma gång, sade Mitsotakis.

En boende i lägret, som inte vill uppge sitt namn, säger till CNN att några av de boende varit arga över karantänsåtgärderna.

- De startade en liten eld. Polis kom och det var tårgas. Och sedan växte elden och vi var tvugna att springa.

Samtidigt har några boende i lägret sagt till BBC Persian att branden började sedan tumult utbröt mellan boende och grekiska styrkor vid lägret. Flera har även anklagat högerradikala greker för att ligga bakom bränderna sedan rapporter kommit om coronasmitta i lägret, enligt BBC.

- Det enda som är säkert är att det inte var en olycka, säger Katerina och beskriver hur de kunde se att elden började på flera olika ställen i Moria format som en cirkel.

Lägret har egentligen kapacitet för knappt 3 000 personer men har inrymt närmare 13 000 människor. Det överfulla lägret har kritiseras från flera håll för att vara ohållbart. Branden väcker förnyade krav på förändringar av Europas asylsystem.

EU har nu erbjudit Grekland hjälp och Tyskland har uppmanat EU-medlemsländer att ta emot asylsökande från lägret. Norge har sagt att man ska ta emot ett antal av flyktingarna från lägret. Flera andra länder i unionen har stängt dörren.

Tysklands utrikesminister beskrev branden på Twitter som "en humanitär katastrof".

"Så fort som möjligt måste vi klargöra med EU-kommissionen och andra EU-länder som är villiga att hjälpa till hur vi kan stödja Grekland. Detta inkluderar fördelningen av de som flyr bland de inom EU som är villiga att ta emot dem", skrev han.

Källa - 2020-09-10 22:11

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+