EU möte i skuggan av Trump

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU möte i skuggan av Trump - - Det skapar förundring och säkert inte bara i Bryssel, säger Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier om Donald Trumps senaste intervju inför sitt uppstigande på presidentposten.

Trumps svingar mot bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och uttalade förhoppningar om att fler ska göra som Storbritannien och lämna EU gör honom till mannen på allas läppar - även om dagens utrikesministermöte handlar om helt andra saker.

- Vi måste ha lite is i magen, konstaterar ändå exempelvis Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen.

- Vi får låta honom sätta på sig sin stol och sedan får vi se vad som är verklighet och vad som är "Twitter-diplomati". Trump är en förunderlig man.

Formellt är Syrien dagens huvudämne för utrikesministrarna, inte minst med tanke på den vapenvila som Turkiet och Ryssland arbetat fram och det möte som ska hållas i Kazakstans huvudstad Astana om en vecka.

- Det gäller ju att se till att det blir humanitärt tillträde, att stridigheterna upphör och att den här vapenvilan verkligen håller, säger Margot Wallström (S) på väg in till dagens träff.

- Det är viktigt att man får en politisk process, som leds av FN. Vi välkomnar förstås det här mötet i Astana, men det är också viktigt vilka som bjuds in och att både EU och FN faktiskt får en roll framöver, säger Wallström.

EU:s nuvarande ordförandeland, Malta, har samtidigt uttalat stor oro för en ny hotande flyktingvåg över centrala Medelhavet från Libyen.

Frågan är bara vad EU kan göra med den krigshärjade grannen i söder.

- Situationen är politiskt väldigt svår och vi kan ju se att det nu återigen är väldigt många som dör i livsfarliga båtar på Medelhavet. Tyvärr så är det ju inte möjligt att tänka på samma sätt som vi gjort med Turkiet om ett avtal. Här finns ju egentligen ingen regering att skriva något avtal med. Men vi måste fortsatt arbeta för att det blir en stabil politisk ledning och ett säkerhetsläge som tillåter att man engagerar sig på ett helt annat sätt för flyktingarna, säger Margot Wallström i Bryssel.

Källa - 2017-01-16 10:18

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+