FN utreder sexhandel med flickor i flyktingläger

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN utreder sexhandel med flickor i flyktingläger - Flickor utnyttjas sexuellt och säljs som soldatbrudar av tjänstemän i flyktingläger. Uppgifterna från FN:s högsta chef i Uganda upprör och ska nu utredas - bara en vecka efter avslöjandena om att anställda i hjälporganisationen Oxfam utnyttjat sårbara kvinnor och barn i nödområden i världen.

BIDI BIDI, UGANDA | Agnes Juru, 16, har bott i flyktinglägret Bidi Bidi i norra Uganda i några månader. Hon är en storvuxen tonårstjej, säkert över 1,80 meter lång, med starka axlar och armar. Men hennes röst är en rädd, liten flickas - man måste luta sig mycket nära för att höra hennes vittnesmål. Agnes nyper nervöst i kjoltyget och undviker ögonkontakt när hon berättar.

Hon blev tidigt föräldralös och bodde med sin mormor i en by utanför staden Kajo Keji i sydligaste Sydsudan. När stridigheterna kom till byn följde hon strömmen av flyende till fots genom bushen, mot gränsen till Uganda. På vägen dit våldtogs hon av en soldat.

Väl framme i Uganda och flyktinglägret Bidi Bidi fick Agnes rådet att leta upp Rädda Barnens verksamheter. Men ordföranden för den välkomstkommitté som möter ensamma barn i lägret ville plötsligt gifta bort Agnes till sin bror.

- Hans bror ville våldta mig, och ordföranden sade att jag kunde välja att gifta mig med brodern i stället, viskar Agnes.

- Varje gång jag ser honom stelnar jag av skräck över tanken på att han ska fånga mig och ta mig till sin bror, säger Agnes Juru, som flydde till en annan del av lägret.

Sedan det blodiga inbördeskriget i Sydsudan utbröt i december 2013, mindre än tre år efter självständigheten, har hundratusen sydsudaneser dödats och över en miljon flytt över gränsen till Uganda.

Bidi Bidi, flyktinglägret i norra Uganda har på bara ett par år blivit världens största: omkring 270 000 flyktingar bor här i dag mer eller mindre permanent. Ugandiska myndigheter understryker dock att vare sig Bidi Bidi eller någon annan av de platser som hyser flyktingar är läger. De är bosättningar.

År 2006 klubbade ugandierna igenom en ny flyktinglag som innebär något av en "öppen dörr" till Uganda. Flyktingar ges omedelbart flyktingstatus och en bit land att odla grödor på, som ockra eller majs, och rätten att jobba och röra sig fritt i landet. Så sent som i förra veckan sade FN:s flyktingchef Filippo Grandi att Uganda hade en av världens mest progressiva flyktingpolitik, inte bara i Afrika utan i hela världen.

Bosättningen Bidi Bidi sträcker sig över en yta på över 250 kvadratkilometer, och ser ut som en samling små byar med typiska lerhus och odlingar, kring ett mottagningscenter i mitten, där paraden av internationella hjälporganisationen har sina huvudkvarter, matförråd och sjukstugor.

När SvD reste med en EU-delegation till Bidi Bidi var tillströmningen av nya flyktingar stor: upp till 2 000 nya flyktingar om dagen radades upp för att registreras, få mat, vård och vacciner. Det finns flera skolor för flyktingbarnen.

EU är en av de största bidragsgivarna till flyktinghjälpen i Uganda, och skickade bara förra året motsvarande 110 miljoner kronor till Bidi Bidi, främst genom FN:s flyktingorgan UNHCR och världsmatprogram WFP.

Men nyligen slog FN:s högste chef i Uganda, Rosa Malango, larm om att korrupta tjänstemän kan ha blåst upp siffrorna över antalet flyktingar i landet för att få ut mer mat och andra förnödenheter - varor som de sedan själva sålde och stoppade pengarna i fickan. Hundratals miljoner dollar kan ha försvunnit i bedrägerierna.

Rosa Malango vädrade också i ett brev till regeringen i Kampala misstankar om att flickor och kvinnor utnyttjades i och utanför flyktingbosättningarna.

Misstankarna gäller specifikt att sydsudanesiska kvinnor och flickor tvingas till prostitution i lägren, eller förs tillbaka till Sydsudan, där de säljs som soldatfruar - möjligtvis med ugandiska tjänstemäns vetande.

Nyligen avslöjades att anställda för brittiska hjälporganisationen Oxfam hade gått till prostituerade, möjligtvis minderåriga, och hållit "orgier" med unga kvinnor i Haiti och Tchad, där de genomförde olika hjälpinsatser.

UNHCR har inlett en utredning i Uganda.

Sydsudan skakas sedan december 2013 av ett brutalt inbördeskrig.

Strider startade då mellan presidenten Salva Kiirs regimstyrkor och tidigare vicepresidenten Rike Machar som misstänktes planera en statskupp.

Machar, nu rebellernas ledare, stöttas främst av folkgruppen nuer medan Kiir är medlem av landets största folkgrupp dinka.

Sydsudan är världens yngsta stat som blev självständigt 2011.

Men landet slungades nästan omedelbart in i konflikt som till stor del handlar om kontroll av oljefälten i norr som står för 90 procent av landets intäkter.

Oljestaden Bentiu har bytt herravälde flera gånger under konflikten.

Ett fredsavtal undertecknades förra året, men har inte hållit. Över en miljon sydsudaneser har flytt över gränsen till grannlandet Uganda.

Källa - 2018-02-18 10:56

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+