Kontroversiella förslag väntas i EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kontroversiella förslag väntas i EU - EU-kommissionen väntas i dag lägga fram kontroversiella förslag på ett nytt asylsystem för EU. Bland annat ska länder som vägrar att ta emot flyktingar kunna köpa sig fria.

Sveriges regering vill att asylsökande ska fördelas mellan EU-länderna enligt en i förväg framtagen fördelningsnyckel. Men kommissionens förslag väntas enligt uppgift till TT och europeiska medier innebära att man bygger vidare på Dublinförordningen, vars huvudprincip är att asylsökande ska få sin sak prövad i det EU-land de först kommer till.

Först när ett EU-land utsätts för ett onormalt högt asyltryck ska en fördelningsmekanism träda i kraft.

Förra året krävdes svåra förhandlingar för att nå ett beslut om att fördela 160 000 asylsökande från Grekland och Italien för att avlasta de två Medelhavsländerna. EU-länderna har dock inte följt sitt eget beslut. Knappt en procent av de 160 000 har fördelats.

EU-kommissionen, som håller en presskonferens klockan 12 i dag, överväger en sanktionsavgift för länder som vägrar ta emot de flyktingar som åläggs dem enligt det automatiska fördelningssystemet. Det innebär i praktiken att länderna kan köpa sig fria.

För att flyktingavtalet mellan EU och Turkiet inte ska spricka väntas kommissionen även ge ett villkorat klartecken för att låta turkar resa visumfritt in i EU, vilket har väckt oro. Sveriges förre generalkonsul i Turkiet, författaren Ingmar Karlsson, tror till exempel att visumfriheten kan betyda goda tider igen för flyktingsmugglare.

- Det kommer att bli en stor svart marknad för falska turkiska pass, säger Ingmar Karlsson till TT.

Tyskland och Frankrike vill införa en nödbroms, som ger EU rätt att avskaffa visumfriheten under ett halvår om många visar sig stanna längre i EU än de 90 dagarna visumfriheten medger.

Källa - 2016-05-04 07:17

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+