M Satsningar på utbildning räcker inte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M Satsningar på utbildning räcker inte - Utbildning har en viktig roll att spela. Men enbart utbildningssatsningar kommer inte räcka för att trycka tillbaka utanförskapet, skriver Elisabeth Svantesson (M) och Camilla Waltersson Grönvall (M) i en replik.

Bidragsberoende bryts främst genom fler vägar till jobb - inte genom införandet av fler bidrag (Hadzialic & Johansson, SvD. se 12/6). Sverige brottas med ett stort utanförskap bland nyanlända och ungdomar som saknar gymnasiekompetens. Utbildningssatsningar är centrala men räcker inte för att hantera de växande problem som finns på svensk arbetsmarknad. Regeringen saknar krisinsikt om dessa problem, varför råder annars en sådan brist på reformer? Moderaterna vill, parallellt med viktiga utbildningssatsningar, bana väg för fler enkla jobb och göra det avsevärt enklare att anställa.

Redan i dag finns hundratusen arbetslösa som enbart har kort utbildning. Och bland de många asylsökande som kommit de senaste åren, men som ännu inte räknas in i arbetslöshetsstatistiken, har hälften endast grundskolekompetens. Om inget görs för att bryta denna utveckling kommer dagens problem att framstå som små när vi om några år ser tillbaka på dagens situation.

Utbildning har en viktig roll att spela. Moderaterna har därför bland annat föreslagit en utbildningsplikt för nyanlända vuxna som saknar grundskola. Vi vill också bygga ut yrkesvuxenutbildningen. Men enbart utbildningssatsningar kommer inte räcka för att trycka tillbaka utanförskapet - det behövs också satsningar på fler jobb som inte kräver högre utbildning.

I vår plan för Sverige ingår förslag för att fler ska få in en fot på arbetsmarknaden. Vi vill införa en ny anställningsform som gör det möjligt för personer utan arbetslivserfarenhet att kombinera arbete med utbildning för att på så sätt lära sig jobbet på jobbet. Lägre skatt på arbete är också en viktig del - vi vill göra det mer lönsamt att arbeta för dem med lägst inkomster. Därtill vill vi göra det enklare för arbetsgivare att anställa, genom att radikalt förenkla systemet med subventionerade anställningar.

Regeringen talar gärna om behovet av fler jobb men sanningen är att dess jobbpolitik främst består av traineejobb och extratjänster i stället för riktiga jobb. Och tyvärr är det satsningar som varit allt annat än framgångsrika. Av de 32 000 traineejobb som utlovades innan valet hade det i maj endast blivit 135 stycken. De 20 000 extratjänster som skulle ersätta sysselsättningsfasen är i dag bara drygt 600.

År 2020 kommer en miljon människor leva i utanförskap. Det är en alarmerande utveckling, som kräver krafttag. Trots det är det höljt i dunkel hur regeringen tänker hantera utvecklingen. Att bryta bidragsberoende med ännu ett bidrag är inte lösningen.

arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson (M)

utbildningspolitisk talesperson (M)

Källa - 2016-06-14 13:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+