Obama höll sitt sista FN tal som president

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Obama höll sitt sista FN tal som president Senaste nytt om flyktingkrisen

Obama höll sitt sista FN tal som president - NEW YORK. President Obama höll på tisdagen sitt sista tal på FN.

Nu väntar toppmötet med Stefan Löfven och fem andra länder.

Budskapet: att länder måste börja samarbeta.

- Ett land med murar omkring sig stänger bara in sig själva, sa Obama vilket också tolkades som en pik till presidentkandidaten Donald Trump.

Efter nästan åtta år som president höll Barack Obama i dag sitt sista tal på FN som just president, 49 dagar innan det amerikanska valet. Talet levererades under det högtidliga öppnandet av generalförsamlingen och blev på många sätt en dyster bild av världen där Obama sa att världen blivit uppdelad - mellan de som vill samarbete globalt och de som vill isolera sig. Han varnade för en aggressiv nationalism och rå populism, ofta från den extrema högern.

Samtidigt sa han att världen nu står inför ett vägskäl och kom med en uppmaning:

- Jag tror att vi står inför ett val. Vi kan välja att sträva framåt mot samarbete och integration eller så kan vi dra oss tillbaka till en uppdelad värld med konflikter kring gamla gränser, ras och religion. Jag vill be er i dag att vi går framåt och inte bakåt, sa han bland annat.


Obama berörde flyktingkrisen

- Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver - att ansvaret för flyktingsituationen är globalt, har Löfven kommenterat.

- Fler länder måste göra mer, upprepade han under en pressträff på FN:s högkvarter i går och talade bland annat om de krav som måste kunna ställas på EU:s länder.

Mötet på FN går under namnet Leaders Summit on Refugees och börjar vid 21. 30-tiden i kväll svensk tid. Målet är att fler länder ska göra mer för att tillsammans ta hans om de 65 miljoner människor som lever på flykt. Som en del i det har Sverige bland annat lovat att dubbla stöd till FN:s barnorgan Unicef och höja andelen kvotflyktingar från 1 900 per år till 5 000.

Sverige var det land, sett till capita, som tog emot flest flyktingar i Europa förra året och på FN beskrivs ofta Sverige som ett land som tagit ansvar och en ledarroll för att lösa flyktingkrisen samtidigt har regeringen i Sverige kritiserats både politiskt och av hjälporganisationer för åtstramningarna i flyktingpolitiken.

Källa - 2016-09-20 19:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+