Sveriges linje om asylrätt utmanas inom EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sveriges linje om asylrätt utmanas inom EU - Asylrätten står inför förändringar i EU och Sveriges linje att ge permanenta uppehållstillstånd kan komma att ändras.

- Jag har svårt att se att Sverige kan avvika från det system som övriga medlemsstater kommer att ha, säger migrationsminister Heléne Fritzon. (S)

Just nu pågår förhandlingar i EU om ett nytt system där asylsökande kan fördelas mellan medlemsländerna, samt en gemensam linje gällande uppehållstillstånd. Förhoppningen är att man ska ha en gemensamt flyktingpaket före sommaren nästa år.

- Vi kan inte ha den situationen vi hade 2015. Sverige har tagit ett fantastisk ansvar och gjort en otrolig insats i flyktingmottagandet, säger migrationsminister Heléne Fritzon i Ekots lördagsintervju i P1.

Migrationsministern pressades i frågan om regeringen är beredd att gå tillbaka till den mer generösa migrationspolitik som rådde före Sverige införde en tillfällig lag förra året, som begränsar möjligheterna för asylsökande och deras anhöriga att få uppehållstillstånd.

Den bärande linjen inom EU är att det ska vara tillfälliga uppehållstillstånd. Men Heléne Fritzon ville inte ge något definitivt svar på hur regeringen ställer sig, och huruvida man kommer släppa på Sveriges hållning i frågan.

- Den svenska ståndpunkten och ingången är permanenta uppehållstillstånd, säger hon.

Samtidigt betonade Fritzon att de andra medlemsländerna inte har den linjen.

- Därför tror jag det är viktigt att vi redan nu förstår och tar till oss av den diskussionen. Jag har svårt att se att Sverige väsentligt kan avvika från det system som övriga medlemsstater kommer att ha eller har.

De långa handläggningstiderna på Migrationsverket är en brännande fråga. Fortfarande väntar runt 70 000 personer på ett beslut om de får stanna, däribland många ensamkommande barn och unga. Fritzon tycker det är ett "bekymmer" att många behöva vänta så länge och lovar att frågan ska prioriteras.

Samtidigt har sedan en tid tillbaka allt fler vädjat om amnesti för ensamkommande barn, däribland flera socialdemokrater runt om i landet.

Migrationsministern är skeptisk till förslaget. Framför allt menar hon att det skulle undergräva hela systemet som asylrätten grundar sig på.

- Får du ett avslag så ska du återvända till ditt hemland. Skulle vi ge en amnesti då skulle vi upphäva asyllagstiftningen och den här ordningen att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Det skulle få väldiga konsekvenser.

Källa - 2017-10-21 15:53

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+