Kan Brexit ge Nato ökad stadga?

Senaste nyheterna om Nato

Kan Brexit ge Nato ökad stadga? Senaste nytt om Nato

Kan Brexit ge Nato ökad stadga? - Storbritanniens internationella samarbeten, en pressad turkisk president och brandberedskap i Medieflödet.

I torsdags firade Nato 70 år. Det transatlantiska försvarssamarbetet har på senare år utmanats mer och mer, och kulmen nåddes när Trump klev in som president i Vita huset och allt mer började ifrågasätta värdet av USA:s roll i försvarsalliansen. Ja, till och med satte frågetecken inför att stanna kvar i Nato.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Vad som kommer hända med försvarsalliansen under kommande år vet ingen.

Ironiskt nog kan det bli så att en annan krisande aktör, Storbritannien, kan bidra till ett starkare Nato. Vissa menar att när (eller om?) britterna lämnar EU kommer Nato bli ett allt viktigare redskap för landets fortsatta engagemang för global säkerhet och regionalt samarbete.

Brexit är givetvis inte på något sätt något positivt, varken för EU eller Storbritannien, men optimisten kan åtminstone hoppas på att det kan leda till förbättrade transatlantiska relationer inom ramen för Nato.

I veckan publicerades en intervju med Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev, som inte hade mycket positivt att säga om landet han tjänstgör i. Bland annat kritiserade han svenska medier för att vara russofoba. Att någon som företräder en regim som direkt eller indirekt kontrollerar samtliga större nationella mediekoncerner och förföljer journalister som ägnar sig åt maktkritik väljer att kritisera andra är magstarkt, men inte förvånande.

För drygt en vecka sedan hölls lokala val i Turkiet. Resultat innebar en stor förlust för president Erdoğan, och ett ljus i mörkret för Turkiets allt mer urholkade demokrati. Erdoğans parti förlorade makten både i Ankara och Istanbul, vilket innebär att en opposition nu styr i städer som står för 65 procent av landets BNP. En rad utmaningar väntar nu för Erdoğans regim, och kanske är resultatet ett tecken på att det trots allt finns hopp för turkisk demokrati.

Och till sist. I veckan skrevs ett avtal mellan MSB och tre helikopterentreprenörer som gör att myndigheten får tillgång till 31 helikoptrar. Inom en timme kommer hela Sveriges yta nu kunna nås, och syftet är att under skogsbrandssäsongen ha bättre beredskap för att undvika fjolårets brandkris. Det är bra!

VIKTOR LUNDQUIST är biträdande redaktör för Säkerhetsrådet och projektledare på tankesmedjan Frivärld.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-09 08:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+