Karlsson på taket och Nato medlemskap

Senaste nyheterna om Nato

Karlsson på taket och Nato medlemskap Senaste nytt om Nato

Karlsson på taket och Nato medlemskap - Hufvudstadsbladet rapporterar om en färsk undersökning i Ryssland om ryssarnas bild av Sverige: Sverige förknippas alltjämt med trevligheter som smörgåsbord, Karlsson på taket och ishockey.

Undersökningen som svenska ambassaden i Moskva beställt ger denna Sverigebild:

68 procent av ryssarna svarar att de har en positiv eller mycket positiv syn på Sverige.

Det är till och med en liten ökning jämfört med 2014, då undersökningen genomfördes första gången. Endast 7 procent svarar att de har en negativ syn på Sverige. 69 procent uppfattar samtidigt relationerna mellan Ryssland och Sverige som antingen vänskapliga (5 procent), goda (13 procent) eller normala (51 procent).

Särskilt positiv är Sverigebilden i grupperna unga (18-35 år), högutbildade, storstadsinvånare och höginkomsttagare.

Jag läser också på ledarsidan en analys av frågan om en eventuell folkomröstning om finländskt Nato-medlemskap. Att Finland skulle ansöka om Nato-medlemskap utan folkomröstning är otänkbart. Det har bl a a presidenten markerat.

"En folkomröstning är viktig, men frågan är inte riktigt så enkel som man vid första anblicken kunde tro. Den är särskilt komplicerad med tanke på behovet att gå i takt med Sverige, som uttrycktes väldigt tydligt då Natoutredningen publicerades för en månad sedan.

Det gäller bland annat i vilket skede folkomröstningen ska ordnas och hur frågan som folket röstar om ska formuleras. Båda påverkar slutresultatet. Dessutom påverkar Sveriges beslut Finland, antagligen mer än Finlands beslut påverkar Sverige.

När Finland ansökte om EU-medlemskap fick vi rösta om ett förhandlingsresultat och i Sverige gjorde man på samma sätt. Det anses, bland annat i Natoutredningen, sannolikt att vi i Finland skulle följa samma modell i fråga om ett Natomedlemskap. Det ger längre tid för en offentlig diskussion, men å andra sidan skulle ett klart "nej" i en folkomröstning leda till en inte bara konstig utan också högst osäker situation. Natooptionen skulle inte finnas kvar - Finland skulle ha sålt smöret och tappat pengarna. Den risken vill ingen ta.

Samma problematik gäller i Sverige. I Natoutredningen anses det möjligt att svenskarna skulle rösta tidigare, om mandatet att alls förhandla om att gå med i Nato. Ändå talar mycket för att också Sverige skulle folkomrösta först i det senare skedet. "

Källa - 2016-05-31 22:36

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+