Putin ökar trycket även mot Sverige

Senaste nyheterna om Nato

Putin ökar trycket även mot Sverige Senaste nytt om Nato

Putin ökar trycket även mot Sverige - Vladimir Putin slösar inte bort någon tid. Och verkar inte ha några planer på semester. I stort sett dagligen ökar den ryske presidenten trycket på omvärlden. Mot Ukraina. I Syrien. Mot Nato och EU genom samtal med Turkiet. Och även mot Sverige, som dröjer med svaret på en officiell inbjudan till en konferens om säkerhetsläget i Östersjöområdet i Moskva i september.

SvD har tagit del av brevet till försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand - "Ärade herr Salestrand" - där den ryske biträdande försvarsministern Anatoly Antonov skriver att samtalen kommer att handla om "säkerheten i Östersjöregionen" och att avsikten är att utbyta" synpunkter på den rådande militärpolitiska situationen i Europa". Antonov utlovar också "en jämlik och förtroendefull dialog" mellan Försvarsmyndigheterna.

Initiativet till detta kom ursprungligen från den finske presidenten Sauli Niinistö vid ett möte med Putin i början av sommaren. Putin nappade och bjöd in samtliga Natoländer plus Sverige och Finland. Till skillnad från Sverige har Finland kontakter på hög nivå på med ryssarna, liksom andra länder i Europa.

Nu i veckan hann Putin knappt avsluta toppmötet med Turkiets Erdogan innan han satte sig i en telefonkonferens med Storbritanniens premiärminister Theresa May, där man enades om närmare kontakter och även ett regelrätt möte "i en nära framtid". Flera EU-länder, bland annat nuvarande ordförandelandet Slovenien, är inne på samma linje och öppnar för tätare kontakter med Ryssland och även slopade sanktioner för att bereda vägen för lösningar i Ukraina och Syrien.

Den svenska regeringen har fortfarande inte fått ur sig något svar på den ryska invitationen. I sak borde det inte vara någon tvekan: en punkt på dagordningen, som normalt ligger försvarsminister Hultqvist varmt om hjärtat, är kravet på ökad flygsäkerhet och att alla nationer ska ha sina transpondrar påslagna vid flygningar över Östersjön. Enligt Antonov "prioriterar det ryska försvarsministeriet" just detta. Båda sidor brukar anklaga varandra för motsatsen. I Almedalen tog ÖB Micael Bydén också upp behovet av ökade kontakter med den ryska militären, för att undvika att oavsiktliga incidenter mellan länderna spårar ur när det inte finns några vägar för kommunikation.

Sveriges diplomatiska kontakter på regeringsnivå avbröts efter kriget i Ukraina och annekteringen av Krim. Det ryska svaret har, bland annat, varit att stryka svenska försvarsattachéer i Moskva från alla normala aktiviteter. När inbjudan till säkerhetskonferensen i Moskva skickades ut höll den ryska militären en briefing för "ackrediterade försvarsattachéer" - utan att Sverige tilläts delta.

Frågan är vad den svenska regeringen på sikt har att vinna på att stå mer eller mindre ensamt om att bojkotta kontakter på regeringsnivå med Moskva, oavsett vilka synpunkter man i övrigt kan tänkas ha på vad Putin sysslar med.

Källa - 2016-08-11 22:12

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+