Allt fler försöker fly till USA

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Allt fler försöker fly till USA - Sedan Trump blev president har allt fler migranter gett sig ut på den livsfarliga resan mot den amerikanska gränsen, där en tvååring nyligen drunknade.

Risken för att mötas av en ny mur gör att många chansar, tror en expert.

Bilden som USA:s president Donald Trump under sin valkampanj målade upp om ökad illegal migration från Mexiko var överdriven. Siffror från USA:s gränsbevakare visar att antalet illegala migranter som gripits i själva verket minskat från ungefär 1,6 miljoner år 2000 till cirka 415 000 under valåret 2016.

Men efter att Trump satt sig på presidentposten har kurvan däremot vänt uppåt igen. Mexiko har gripit och avvisat fler invandrare inom sina gränser hittills i år, enligt undersökningsinstitutet Pew Research Center. Mellan oktober och april har 92 000 personer gripits, jämfört med 70 000 under samma period i fjol.

- Verkligheten har på sätt och vis anpassat sig lite efter Trumps beskrivning, säger Ylva Lindahl, redaktör med ansvar för USA och Latinamerika på Utrikespolitiska institutet (UI).

Det finns inget rakt svar på varför allt fler riskerar sina liv för att ta sig över gränsen, enligt Ylva Lindahl. Däremot är det tydligt att allt fler barn och barnfamiljer försöker fly tillsammans, enligt New York Times.

- Skälen att de flyr är så klart outhärdliga förhållanden i hemländerna. Men eftersom det inte är något som är radikalt annorlunda i de här länderna jämfört med tidigare så tror jag även här att uppmärksamheten kring Trumps föreslagna mur skyndat på familjernas beslut, säger Lindahl.

Hon jämför situationen med Europa 2015, då många som funderat på att migrera började bli oroliga för att gränserna snart skulle stängas - och därför skyndade på processen att fly.

- Man får den desperata känslan av att det är sista chansen.

Den stora majoriteten av migranterna kommer från den så kallade norra triangeln: El Salvador, Honduras och Guatemala.

- Det är mycket fattiga och framförallt våldsdrabbade länder. De har bland den högsta våldsnivåerna i världen i icke-krigsdrabbade länder vilket framför allt har att göra med narkotikahanteringen, säger Ylva Lindahl.

Bara i Honduras har omkring 51 000 människor mist sina liv i våldsbrott under åren 2010 till 2018, skriver en honduransk människorättsgrupp som citerar officiella uppgifter.

- Nettoantalet mexikaner i USA har däremot minskat de senaste 10 åren. Det är fler som flyttar tillbaka, och färre som söker sig över gränsen.

Enligt gränspolisen i USA dog 283 migranter vid gränsen förra året. Människorättsorganisationer hävdar att siffrorna är långt högre och att alla migranter som dött inte har hittats.

Migrationen innebär en komplicerad situation för USA när tiotusentals ofta utfattiga och hjälpsökande personer varje månad ska hanteras.

Trumps regering har infört gränser för hur många som kan söka asyl per dag vid gränsstationerna. Köerna är månadslånga för att få en tid och många migranter söker andra, illegala vägar in i landet.

- Det är en stor politisk strid kring hur man ska göra och vilka pengar som ska täcka både de som tagit sig in i landet, men också de som är fast vid olika typer av förvar vid gränsen, säger Ylva Lindahl.

Tidigare i veckan togs ett lagförslag i representanthuset om extra finansiering - men Trump kommer eventuellt att lägga veto och neka detta, säger Ylva Lindahl.

I slutet av maj hotade dessutom Trump med mexikanska strafftullar upp till 25 procent, om Mexiko inte stoppade migranter på väg till USA. Men efter tre dagars förhandling kom länderna i stället överens om åtgärder för att minska antalet migranter som tar sig genom Mexiko mot USA.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-26 16:10

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+