Blodiga strider i Sydsudan leder till massiv flykt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Blodiga strider i Sydsudan leder till massiv flykt - Över 50000 människor från Sydsudan har flytt till Uganda de senaste tre veckorna. Det är fler än alla flyktingar som kommit till landet de senaste halvåret. 85 procent av flyktingarna är kvinnor och barn under arton år.

- Många har traumatiska upplevelser från strider och våldtäkter, säger Charlie Yaxley, pressansvarig för UNCHR i Uganda.

Världens yngsta nation, Sydsudan, har den senaste månaden drabbats av blodiga strider. Regeringens säkerhetsstyrkor har avrättat civila och utsatt kvinnor och flickor för våldtäkter. Det berättar chefen för FN:s högkommissariat för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, rapporterar Reuters. Ledare i omvärlden måste försöka stoppa våldet, uppmanar Zeid Ra'ad Al Hussein.

Totalt har 60000 människor flytt landet varav 52000 till Uganda. Många av de flyktingar som kommer till Uganda har varit här förut, berättar Charlie Yaxley som arbetar för UNCHR i Kampala, Uganda.

- En del av de som kommer hit har växt upp i Uganda men återvände till Sydsudan när landet blev självständigt, säger han.

Efter den senaste tidens oroligheter har de återvänt. Uganda har tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR öppnat upp ännu en bosättning för flyktingar för att kunna ta emot alla som flyr. Den bosättningen beräknas rymma runt 100000 flyktingar.

Efter att fredsavtalet slöts för ett år sedan har Sydsudan återigen drabbats av oroligheter. Den 7 juli blossade det upp nya strider i huvudstaden Juba. Bakgrunden till striderna är en konflikt mellan president Salva Kiir och före detta vice-president Riek Machars som ledde till inbördeskrig mellan 2013 och 2015. För ett år sedan slöts ett fredsavtal men nu har striderna återupptagits mellan anhängare till Kiir och Machars.

Sedan självständigheten 2011 har över 800000 sydsudaneser flytt till grannländer som Sudan, Kenya och Uganda.

Flyktingarna som kommer till Uganda berättar om sexuella övergrepp, attacker från soldater och brända byar. I en by fick invånarna anonyma brev som uppmanade dem att fly eftersom det snart skulle utbryta strider i området, berättar Charlie Yaxley.

Våldsamheterna försvårar också utvecklingen i landet. Sydsudan lider av en ekonomisk kris på grund av det låga oljepriset eftersom landet är beroende av oljeexport. Oroligheterna i landet, som har pågått sedan självständigheten, gör det svårt att odla och det har lett till brist på mat.

- Sedan fredsavtalet slöts för ett år sedan har situationen inte förbättras, säger Charlie Yaxley.

Hälften av alla sydsudaneser som flyr kommer från landsbygden i sydöstra Sydsudan, hälften från huvudstaden Juba. Tidigare har vägarna varit blockerade av olika styrkor men den senaste tiden har kontrollen lättats vilket gett fler möjlighet att lämna landet. När Ugandas militärkonvojer lämnade staden var det många som följde med för att få skydd på vägen. Men det är få män som kommer över gränsen till Uganda, över 85 procent är kvinnor och barn, enligt UNCHR.

De som kommer till Uganda möter inte några flyktingläger i traditionell mening. Istället tilldelas de en bit mark och material för att bygga ett hus. De får tillstånd att arbeta, röra sig fritt i landet och barnen får gå i skola. Uganda har sedan 50 år tillbaka tagit emot flyktingar och är den 8:e största mottagaren av flyktingar - i världen.

Majoriteten av de som bor i bosättningarna i området Adjumani, i norra Uganda, är sydsudaneser. I andra delar av landet lever flyktingar från länder som Burundi, Kongo och Etiopien, sammanlagt finns det runt 600000 asylsökande och flyktingar i Uganda, uppger UNHCR.

Ugandas modell bygger på att flyktingar ska leva sida vid sida med de lokala invånan för att skapa en snabb integration. På det här sätter får även Uganda del av den infrastruktur som landet investerar i.

Samtidigt bär många av de som flyr på djupa trauman och de har hastigt fått lämna sina hem. Barn har förlorat en eller två av sina föräldrar och många män har tvångsrekryteras till striderna i Sydsudan. En del män har valt att stanna hemma för att skydda husen, berättar Charlie Yaxley.

- Vi har team som söker upp de människor som bär på trauman för att ge den hjälp vi kan, säger han.

Den senaste veckan har runt 1000 människor flytt till Uganda varje dag och Charlie Yaxley tror att konflikten kan dra ut på tiden. Den framtidssynen delar även många sydsudaneser.

- En del av de som flyr har med sig mycket bagage eftersom de inte vet när de kan återvända hem igen.

Källa - 2016-08-05 05:45

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+