Carlos Luna ser fram emot påvens besök

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Carlos Luna ser fram emot påvens besök - När Carlos Luna från Båstad träffade påven i Rom tog han chansen att lovorda Sverige. Nu är han en av de särskilt inbjudna gästerna när Franciskus kommer till Lund.

- Från att jag träffade honom första gången har jag varit absolut säker på att han skulle komma till Sverige.

När påven Franciskus kommer till Domkyrkan i Lund kommer potentater för både den världsliga och den andliga världen att finnas på plats. Förutom det svenska kungaparet innebär det till exempel biskopar och prelater. En av de inbjudna är en qi-gonginstruktör från Båstad som träffade den blivande påven redan i mitten av 60-talet i deras hemland Argentina. Vid det tillfället hette påven dock fortfarande Jorge Mario Bergoglio.

- Då studerade han till präst, säger Carlos Luna som har regelbunden kontakt med den katolska kyrkan sedan ett par år tillbaka.


"Du måste besöka Sverige"

Vänskapen männen emellan finns bland annat beskriven i Kristina Kappelins bok "Påven som kom ner på jorden" (Brombergs, 2016).

Och där beskrivs hur Carlos Luna tar kontakt med Franciskus när han är nyutnämnd påve. Kontakten sker via ett mejl där Carlos Luna beskriver hur en landsman till dem båda, en invandrad man från Argentina, legat död i sin lägenhet i två år utan att någon saknat honom. Mejlet med det tragiska livsödet blev inledningen på kontakten som bland annat lett till att Carlos Luna fått besöka påven i Rom.

- Jag träffade honom i Rom några månader efter att han hade blivit påve. Det första jag sa är att "du måste besöka Sverige, här bor 30 000 latinamerikaner som kom till Sverige och räddade sitt liv", säger Carlos Luna som själv kom från Argentina under 70-talet som politiskt flykting.

- Jag förklarade att det är ett helt unikt land som har räddat mitt liv också.


Har fötterna på jorden

Under årens lopp har det blivit fler möten och kontakter via mejl och telefon. Påven är tydligen mån om att komma ihåg även världsliga saker som vännens födelsedag.

Franciskus bad i alla fall åtskilliga gånger om ursäkt för att han var två dagar sedan härom året. I år hade Franciskus bättrat sig.

- Han skickade ett krucifix i present, säger Carlos Luna.

- Mitt i allt han har att göra så tänker han på sådant. Det är en människa som har fötterna på jorden. Det var som när han var ärkebiskop i Buenos Aires och åkte motorcykel till slumområdena och pratade med människorna där. Han levde som en vanlig människa, bodde i ett litet rum bredvid katedralen.

Carlos Luna är nu en av runt 500 personer som får vara med om gudstjänsten i Lunds domkyrka 31 oktober. Carlos Luna konstaterar att han är något av en katt bland hermelinerna och räknar inte med att det blir någon längre personlig stund med sin vän.

- Men helt plötsligt kan jag träffa honom nära där jag bor. Jag är väldigt glad över att jag får vara med.


"Ett mirakel"

Samtidigt poängterar han att möjligheterna att skaka hand med en vän är irrelevant i sammanhanget. Det är givetvis det ekumeniska mötet som dominerar när katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen.

- I 500 år har vi bråkat med varandra, till och med krigat, och helt plötsligt träffas vi och kommer överens om att samarbete. Bara det är helt unikt och det vi måste uppmärksamma, säger Carlos Luna.

- Det är ett mirakel.

Källa - 2016-10-30 17:05

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+