Dansk nödlag kan ge färre asylsökande till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Dansk nödlag kan ge färre asylsökande till Sverige - Ett år efter att id-kontrollerna infördes är det inte troligt att gränserna till södra Sverige ska sluta övervakas inom överskådlig tid. Såväl id- som inre gränskontroller är enligt Migrationsverket viktiga faktorer för att Sverige inte återigen ska få en så kallad flyktingvåg. Vid Öresundsbron har kontrollerna lett till att fler rattfyllerister, hälare och människosmugglare stoppats.

MALMÖ Antalet asylsökande i Sverige är nere på väldigt låga nivåer. I november 2016 sökte 2 217 människor asyl i Sverige, mot 36 726 samma månad 2015. I snitt 550 personer ställer sig i Migrationsverkets asylkö varje vecka, och mellan 30 och 35 procent av dem finns redan i Sverige.

Det rör sig om människor som tidigare fått avslag, är papperslösa eller som föds här.

De övriga strax över 300 tar sig, trots id-kontroller, in i landet. Som SvD tidigare berättat är det bara en av 100 som fastnar i gränskontrollerna i södra Sverige. Vid hamnarna i Trelleborg, Helsingborg och Malmö görs huvudsakligen stickprovskontroller eller tillslag efter tips - och det gäller även den första gränskontrollen på tågstationen i Hyllie.

Det är bara vid Öresundsbron som gränspolisen kontrollerar i stort sett samtliga personer i de runt 20 000-22 000 fordon som passerar dagligen.

Ändå är id- och gränskontroller enligt Migrationsverket mycket viktiga för att få ner antalet asylsökande till Sverige. Fortfarande är det beräkningarna från den prognos som kom i slutet av oktober som gäller. I den skriver verkets omvärldsexperter att om Sverige skulle upphöra med id- och gränskontrollerna så kan antalet asylsökande här öka med 20 procent.

Om också Danmark, Norge, Tyskland och Österrike slutar kontrollera gränserna blir ökningen runt 60 procent.

Ingenting tyder i nuläget på att Migrationsverket gör en annan bedömning i den prognos som kommer i februari - lagom till nästa regeringsbeslut om förlängning av kontrollerna.

- Id- och gränskontrollerna och migrationsöverenskommelsen mellan EU och Turkiet är två nyckelfaktorer som påverkar migrationen till Sverige. Skulle kontrollerna upphöra kan det bli så att fler tar sig till Sverige, dock inte så många som 2015. Det är betydligt svårare att ta sig genom Europa i dag, säger Cecilia Tuvesson, omvärldsexpert vid Migrationsverket.

Men hon pekar också på att det finns ett stort mörkertal när det gäller migranter i Tyskland som lever under radarn och antingen inte lämnat in någon asylansökan, eller avvikit från asylboenden efter att ha fått avslag. Det är personer som kan tänkas söka sig vidare till Sverige, om id- och gränskontrollerna skulle lätta.

Det finns också nytillkomna faktorer som Migrationsverket tittar på inför den kommande prognosen - till exempel att Danmark överväger en nödlagstiftning där polisen ska kunna avvisa människor direkt vid tyska gränsen. Den skulle sannolikt minska antalet migranter som söker sig till Sverige. Men Migrationsverket ser samtidigt en stor risk för att migrationsöverenskommelsen med Turkiet faller under 2017. Då spås antalet asylsökande i Sverige hamna runt 50 000 personer istället för cirka 37 000 om överenskommelsen ligger fast.

Runt betalstationerna ute vid Öresundsbrons fäste blåser det iskalla vindar den decemberdag SvD följer gränspolisens arbete.

En skåpbil med fem personer från Polen vinkas in till sidan, och poliserna kollar pass och vad de har i bagaget. Efter dem är det dags för en extra kontroll av en långtradare från Holland.

På morgonen innan vi kom hade polisen ett ovanligt ärende - en pojke i 16-årsåldern kom upp ur tågtunneln precis vid brofästet.

Han hade gått hela vägen från Kastrup, bredvid järnvägsspåren.

- Det händer inte så ofta även om det var några sådana fall i somras. Pojken ville söka asyl och vi körde honom till Migrationsverket, berättar Michael Sundström, gruppchef för gränspolisen Syd.

En bieffekt av kontrollerna vid bron är att polisen kunnat gripa betydligt fler för ratt- och drogfylleri, olovlig körning och hälerier än tidigare. Även tillslagen mot människosmugglare har ökat något jämfört med 2015.

- I flera fall är det tydligt att det är proffs det handlar om, de har mycket kontanter på sig och kvitton från andra länder. Det är sådana vi vill ta, de som profiterar på utsatta människor, säger Michael Sundström.

När SvD är vid bron är det 10 poliser och civila passkontrollanter som sköter kontrollen. Hur stor gränspolisens styrka är varierar från dag till dag. Mordvågen i Malmö har lett till att de 22 poliser som skulle förstärka vid gränskontrollerna istället har satts på att utreda dödsskjutningar.

- Det är klart att det hade varit bra om vi vore fler och de 22 som skulle ha kommit hade behövts. Men när det är mord i den omfattningen som det är i Malmö är det ju självklart att man måste prioritera sådana utredningar också, säger Michael Sundström.

Svårigheterna för de 16 000 personer som pendlar till jobb på andra sidan sundet och för företag och organisationer som har verksamhet både i Malmö och Köpenhamn har fortsatt under året. Många pendlare har gett upp och antingen sagt upp sig eller flyttat till Danmark.

Antalet tågresor över sundet har minskat med 15 procent under 2016 samtidigt som biltrafiken över bron ökat med ungefär 8 till 9 procent. Skånetrafiken som tillsammans med danska DSB sköter tågtrafiken över sundet har hittills förlorat 100 miljoner kronor på kostnader för id-kontrollerna och den minskade biljettförsäljningen.

- Trenden med färre tågresor är väldigt negativ och vi är oroade över att den inte planar ut. Kontrollerna har ju tyvärr också fört med sig färre avgångar och att trafiken inte längre är så punktlig. Vi hoppas ju på att det ska lätta men den stora bilden ser inte så ljus ut, säger Magnus Andersson, affärsområdeschef vid Skånetrafiken.

• De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes senhösten 2015, som en följd av asylströmmen. Gränskontroller finns i dag vid Öresundsbron och hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Göteborg. Den 11 november 2016 beslutade regeringen att förlänga dessa till och med den 11 februari 2017. Samma dag beslutade den danska regeringen att förlänga landets gränskontroller mot Tyskland till den 12 februari 2017.

• Id-kontrollerna infördes den 4 januari 2016 och sker på den danska sidan. Det är tåg-, buss- och färjetransportörerna som ansvarar för kontrollerna. Den 2 november 2016 beslutade regeringen att förlänga id-kontrollerna med tre månader för passagerare med buss, tåg eller passagerarfartyg mellan Sverige och Danmark. Beslutet upphör den 4 februari 2017.

Källa - 2017-01-04 05:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+