Döde diktatorns styre gav ringar på vattnet till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Döde diktatorns styre gav ringar på vattnet till Sverige - Islam Karimov regerade Uzbekistan med stenhårt knuten järnnäve ända sedan 1989. Styret var så brutalt och korrupt att det gav ringar på vattnet ända till Sverige.

Få länder hamnar regelmässigt i botten på olika världsrankningar som Uzbekistan. I sällskap med stater som Nordkorea och Eritrea brukar landet beskrivas som värst i världen vad gäller demokrati, korruption, mänskliga rättigheter och pressfrihet, ständigt lett av diktatorn Islam Karimov, som nu rapporteras död vid 78 års ålder.

Han brukade vinna valen med cirka 90 procent av rösterna, senast i fjol då även hans "motståndare" enligt valobservatörer framställde honom som den bäste kandidaten.

Karimov ledde den sovjetiska republiken Uzbekistan ett par år redan innan staten blev självständig 1991, när Sovjetunionen rasade samman.

- Utan en stark regering blir det kaos i samhället, varnade han inför det första presidentvalet.

Människorättsorganisationer har ständigt kritiserat regimen för utbredd tortyr, tvångsarbete och ett godtyckligt rättssystem. Berömda är de fall 2002 då oppositionella kokades till döds. Varje höst måste miljontals uzbeker skörda bomull i vad som anses vara världens största program för tvångsarbete.

Karimov växte upp i världsarvsstaden Samarkand, på ett hem för föräldralösa barn, studerade till ingenjör och ekonom och gjorde som vuxen karriär inom Kommunistpartiet.

Skickligt balanserade han västerländska, ryska och kinesiska intressen i sitt naturresursrika och strategiskt belägna centralasiatiska land norr om Afghanistan. Karimov ställde sig på USA:s sida efter 11 septemberattackerna 2001 och upplät en militärbas åt amerikanerna. Med det islamistiska terrorhotet som förevändning slog han också hårt ner på många troende muslimer som han såg som ett hot mot sin maktställning.

En som fick känna av det var imamen Obid Nazarov som flydde till jämtländska Strömsund, där han utsattes för ett mordförsök 2012, enligt åklagaren på order av den uzbekiska regimen. Säkerhetstjänstens flyktingspionage i utlandet är ökänd och flera regimkritiker har mördats i bland annat Ryssland och Turkiet.

Karimov har också kritiserats hårt för massakern i staden Andizjan 2005, då hundratals demonstranter dödades av uzbekiska styrkor. Kritiken fick presidenten att stänga flygbasen för de amerikanska trupperna.

Karimovs styre har i stort varit ohotat och han har ingen given efterträdare. Äldsta dottern Gulnara Karimova pekades tidigare ut som möjlig tronarvinge, men hon föll i onåd 2014 och uppgavs hamna i husarrest sedan hon på Twitter jämfört sin far med Stalin och anklagat sin mor och lillasyster för svartkonster. Hennes fall berodde också på att Telia misstänks ha mutat henne med miljardbelopp.

Källa - 2016-09-02 10:37

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+