Erdogan hotar demokratin

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Erdogan hotar demokratin - Regeringskritiker och oppositionella stämplas som förrädare och förs bort av uniformerade män. Tusentals åklagare och domare sägs upp från sina arbeten på politiska grunder. Regeringsföreträdare ställer sig positiva till ett återinförande av dödsstraffet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har utnyttjat helgens misslyckade militärkuppsförsök med hundratals döda, tusentalet skadade och samstämmiga fördömanden från världens huvudstäder - för att i rekordsnabb takt rensa ut det sista aktiva motståndet mot landets allt mer auktoritära styre.

Kampanjen har intensifierats genom tillslag mot politiker, jurister, myndighetschefer och tjänstemän där tusentals arresterats och tvingats lämna sina jobb i syfte att - med presidentens ord - utrota “viruset".

Ankara gjorde under tidigt 2000-tal betydande framsteg i de pågående förhandlingarna om medlemskap i EU. Dödsstraffet avskaffades och minoriteters rättigheter stärktes i riktning mot ett uppfyllande av EU:s Köpenhamnskriterier om respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Dessa framsteg har nu ersatts av bakslag.
Företrädare från det styrande värdekonservativa rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) har argumenterat för riva upp aspekter av den sekulära republikens grundvalar.

Oron över militärkuppens efterspel förstärks av Ankaras arresteringar av journalister, åtal mot regeringskritiker och övergrepp mot pressfriheten, liksom krigföringen i landets kurdiska områden och fortsatta kontroll av Nordcypern.

Kränkningarna av de mänskliga fri- och rättigheterna har fortgått utan att Erdoğan behövt hänvisa till några kuppförsök.

Turkiet har en komplex roll i det pågående Syrienkriget där landet anklagats för att ha stöttat Bashar al-Assads motståndare med vapen och pengar vilket bidragit till civilbefolkningens umbäranden och den pågående flyktingkrisen. EU har samtidigt satt sig i en beroendeställning gentemot Ankara genom undertecknandet av en gemensam migrationsuppgörelse som syftar till att stoppa de irreguljära flyktingströmmarna.

Erdoğan - som utökat sin makt i enlighet med den numera avlidne venezolanske diktatorn Hugo Chávez regelbok - riskerar nu att helt undergräva visionen om ett Turkiet som närmar sig demokratiska värderingar.

Utsikterna för ett turkiskt medlemskap i EU är naturligtvis begränsade. Nu gäller det att förhindra att Turkiet övergår i autokrati.

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, fastslog i dagarna med önskvärd tydlighet att inget land som inför dödsstraff kan bli medlem i EU. Utrikesminister Margot Wallström uttryckte lika tydligt oro över de antidemokratiska tendenserna under Erdoğans styre.

Det internationella samfundet måste med lika stor skärpa enhälligt fördöma den turkiska presidentens försök att använda kuppförsöket för misskreditera landets demokratiska opposition. Än är det inte för sent att agera.

Källa - 2016-07-20 06:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+