Erdogan har alla trumf på hand.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Erdogan har alla trumf på hand. - Undantagstillstånd. Europakonventionen om mänskliga rättigheter temporärt upphävd. Reseförbud för akademiker. Nyhetsredaktioner stängs eller förstatligas. Turkar i Europa förväntas ange regimkritiska landsmän och uppmanas att inte låta sig assimileras.

Turkiet glider åter mot diktatur och totalitärt styre. EU, som inte minst i och med flyktingavtalet är beroende av ett fungerande förhållande till det stora landet vid sin östra gräns, har dessvärre allt sämre utsikter att påverka utvecklingen i en mer demokratisk riktning.

Den misslyckade militärkuppen i Turkiet för lite mer än en vecka sedan fördömdes med all rätt av världens ledare. Tyvärr har landets auktoritäre president Recep Tayyip Erdogan kunnat ta kuppförsöket till intäkt för att ytterligare stärka sin makt. Att Erdogan själv kallat försöket en gåva "från Gud" har också förstärkt intrycket att den tilltagande repressionen är del av en långsiktig plan från hans sida. Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att dra slutsatsen att presidenten utnyttjar kuppförsöket för att stärka den egna makten.

Ekot rapporterade under fredagen att Turkiet på sociala medier uppmanar turkar i Sverige att ange landsmän som sympatiserar med den oppositionella Gülenrörelsen. En reporter som ringt det angivna numret uppger att uppringare kopplas till presidentens kansli. Där ombeds man att lämna uppgifter som namn och adress på svenskturkiska Gülenanhängare.

I Tyskland är turkar den största invandrargruppen och redan som premiärminister vädjade Erdogan till deras nationalistiska känslor. Vid ett par tillfällen har han talat på massmöten i Tyskland med landsmän i förskingringen om vikten av att behålla sin turkiska identitet. Senast i maj 2014 uppmanade han sina landsmän i Köln att låta sig integreras, men inte assimileras, i det tyska samhället. "Vi äventyrar varken vårt språk, vår religion eller vår kultur", förklarade Erdogan den gången. Budskapet var en upprepning av vad han tidigare sagt i ett tal i Düsseldorf 2011.

Utvecklingen i allt mer auktoritär riktning är bekymmersam. Men det är inte bara den egna befolkningen som drabbas när mänskliga rättigheter och yttrandefrihet sätts på undantag. En allt mer självsäker och maktfullkomlig president har signalerat att det en gång så eftertraktade medlemskapet i EU inte längre är prioriterat. "EU är inte hela världen", sade Erdogan i en intervju för den arabiska tv-kanalen Al-Jazeera dagarna efter kuppförsöket. Distanseringen från unionen grundar sig bland annat i diskussionen om att återinföra dödsstraff i Turkiet. Inget land med dödsstraff kan bli medlem i EU.

Men den verkliga stötestenen i EU:s relation med Turkiet är flyktingkrisen. Turkiet har tagit emot nära tre miljoner syriska flyktingar och har i utbyte mot bidrag på tre miljarder euro tagit på sig att hysa dem inom landet. I avtalet från i höstas ingår även att EU senast i oktober ska ge alla turkar visumfrihet. I ljuset av den tilltagande turkiska avdemokratiseringen är medlemskapsförhandlingarna och visumavtalet två av EU:s få förhandlingskort.

Risken är att en allt mer diktatorisk Erdogan tar hotet om ett uteblivet visumavtal som förevändning att ensidigt skrota flyktingavtalet och åter, liksom förra hösten, låter strömmarna av människor flöda vidare in i unionen.

EU saknar en gemensam och genomtänkt strategi för den största flyktingkrisen sedan andra världskriget. Oenigheten och bristen på handlingskraft riskerar att bli ett starkt turkiskt trumfkort som i onödan ytterligare spelar en maktfullkomlig turkisk president i händerna.

Källa - 2016-07-22 17:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+