EU kräver fler förvar i Sverige Av yttersta vikt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU kräver fler förvar i Sverige Av yttersta vikt - Polisen tvingas idag släppa personer som ska utvisas eftersom det saknas platser på Migrationsverkets förvar. EU-kommissionen uppmanar nu i en skrivelse Sverige att öka antalet förvarsplatser - och kritiserar även förhållandena i anläggningarna.

De senaste årens ökning antalet asylsökande i Sverige har lett till ett rekordstort tryck på Migrationsverkets förvar, som framför allt används när personer ska utvisas eller avvisas från landet.

Sedan förra året har samtliga 357 förvarsplatser vid flera tillfällen varit upptagna. Det har gjort att polisen många gånger tvingats släppa personer som annars skulle ha frihetsberövats i väntan på att lämna landet.

De senaste månaderna har det "i princip varit konstant fullt" på förvaren, enligt Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen. Under den gångna helgen tvingades gränspolisen häva sju förvarsbeslut på grund av platsbrist, berättar han.

- Bristen på förvarsplatser är akut för oss och det är oerhört allvarligt, säger han.

Nu har även EU-kommissionen uppmärksammat behovet av fler förvarsplatser. I en granskning av Sveriges efterlevnad av Schengenregelverket skriver kommissionen att det "är av yttersta vikt" att antalet platser utökas - annars riskerar Sverige att bryta mot sitt åtagande att verkställa utvisningar och avvisningar av personer som saknar rätt att vistas i landet.

Regeringen har sedan 2016 vid flera tillfällen gett Migrationsverket i uppdrag att skapa fler förvarsplatser. Inga nya platser har dock tillkommit sedan myndigheten för ett och ett halvt år sedan omvandlade 100 beredskapsplatser till ordinarie platser genom att bland annat sätta in fler sängar i byggnaderna.

Skillnaden mellan Migrationsverkets utbud och polisens efterfrågan är nu stor. Gränspolisen anser att det behövs 800 förvarsplatser under överskådlig framtid - vilket är mer än dubbelt så mycket jämfört med antalet platser i dag.

- Det är inte min uppgift att rikta kritik mot en annan myndighet. Jag har full förståelse för att Migrationsverket har haft en svårt situation, säger Patrik Engström.

Migrationsverket räknar med att få fram omkring 150 nya platser i år, berättar Torbjörn Nyberg, förvarschef på myndigheten.

- I första hand öppnar vi nya platser genom en expansion av befintliga förvar i Märsta och Flen. Under andra halvåret öppnar vi nya platser i Ljungbyhed i Skåne, säger han.

Arbetet pågår även med att öppna ett förvar i norra Sverige, något som länge efterfrågats av gränspolisen. I dag finns inget förvar norr om Gävle, vilket försvårar polisens arbete.

Torbjörn Nyberg säger att Migrationsverket undersöker möjligheterna att öppna ett förvar i antingen Östersund, Boden, Luleå eller Umeå. Men arbetet tar tid.

- Det tar lika lång tid som att bygga ett häkte, ett fängelse eller en polisarrest. Det tar fyra-fem år att nyproducera, säger han.

Ser du någon anledning till självkritik för att det har tagit så lång tid?

- Vi har gjort alla ansträngningar för att kunna uppbringa fler platser, men det är en väldigt hård konkurrens. Också Statens institutionsstyrelse och Kriminalvården söker sådana här lokaler. Det har inte gått att frambringa lämpliga objekt i norra Sverige.

Rapporten från EU-kommissionen innehåller också kritik mot hur förvaren sköts och mot hur myndigheterna hanterar personer som ska utvisas. Bland annat kritiseras att förvarstagna inte omedelbart får tillgång till gratis rättslig hjälp och hälsoundersökning.

Kommissionen menar även att isoleringsrummet på förvaret i Märsta riskerar att kränka de intagnas integritet.

- Det öppnas en ny avskildhetsavdelning i Märsta där man tagit itu med de synpunkter som funnits, säger Torbjörn Nyberg.

EU-tjänstemännen har också besökt några av häktena som används vid specialfall, exempelvis när en förvarstagna bedöms vara självmordsbenägna. I rapporten kritiseras förhållandena i häktena.

Kommissionen skriver bland annat att brottsmisstänkta "till och med har mer fri rörlighet" i lokalerna än personerna som placeras där i väntan på utvisning eller avvisning, något som JO tidigare påpekat.

Migrationsverket har i dag 357 förvarsplatser i Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Anläggningarna används främst för personer som ska utvisas med tvång men även i avvaktan på att polisen lyckas utreda en persons identitet.

Under 2017 var genomsnittstiden för vuxna i förvar 32 dagar och tre dagar för barn. En förvarsplacering får vara i högst två månader om det inte finns synnerliga skäl.

Källa - 2018-03-21 06:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+