Expert Trump van vid snabba beslut

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Expert Trump van vid snabba beslut - Enligt USA:s regering kan nu dessa människor resa till USA, om det görs på det "icke-förbjudna" passet.

Donald Trumps presidentorder om inreseförbud är "uppenbarligen ett beslut som har fattats väldigt snabbt", enligt Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- Så vitt man kan förstå är det ett beslut som har fattats utan att man har konsulterat de olika myndigheterna som är inblandade i migrationsfrågor. Det är ett beslut som har fattats av en liten grupp i Vita huset, verkar det som, och man har nog inte haft full överblick över alla konsekvenser, som dubbelt medborgarskap och så vidare, säger Dag Blanck som också tror att man kan ha lyssnat till den starka kritiken.

Dessutom kan dataföretagen i Silicon Valley, där många utländska medborgare arbetar, ha pressat på, enligt Blanck som påminner om att Trump är en affärsman.

- Han är van vid att fatta snabba beslut i en liten krets. Att styra ett land är något helt annat.

Blanck tror att det kan bli fler drastiska utspel som får slipas till efter hand.

- Han (Trump) har fortsatt i precis samma stil som när han var presidentkandidat och det tror jag att han kommer vilja göra.

Fredagen den 27 januari skrev USA:s president Donald Trump under ett dekret om regler för flyktingar och resenärer.

Dekretet innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler för flyktingmottagande är på plats. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras. I en intervju har Trump sagt att det framför allt är kristna flyktingar som avses.

Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid, eller tills presidenten själv beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

Dessutom kommer, under 90 dagar, inga visum att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Källa - 2017-01-31 20:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+