Fast i Migrationsverkets kö Som att leva i ett vakuum

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fast i Migrationsverkets kö Som att leva i ett vakuum - När Sören såg Samirs leende för över ett år sedan föll allt på plats och de blev snabbt ett par. Men väntetiderna på uppehållstillstånd för anhöriga växer - idag står 58000 i Migrationsverkets kö. Nu har Samir tvingats återvända till hemlandet där han riskerar fängelse för sin sexuella läggning.

- Hela livet är satt på vänt, det enda vi vill är att få leva ihop, säger Sören Rafstedt.

Det värsta är osäkerheten och ovissheten. Att ständigt leva i väntan och inte veta när de kan ses igen. Vissa dagar är bättre, andra mörkare, men då förtvivlan inte är långt borta talas Sören och hans pojkvän vid i telefon eller via Skype.

Ibland så ofta som varannan timme, trots att sambon befinner sig på andra sidan jordklotet.

- Det låter helt sjukt, men det är enda sättet. Den där kontakten mellan oss är hans livlina, han slits mellan två världar och vi försöker få till åtminstone ett kort samtal för att kolla att allt är ok, säger Sören Rafstedt.

Kön för anhöriga som väntar på uppehållstillstånd från Migrationsverket växer och handläggningstiderna är rekordlånga. Enligt Utlänningsförordningen ska ett tillståndsärende ta max nio månader, men efter den stora asylvågen i höstas lades de flesta resurserna på att hantera asylärenden. Nu är väntetider på ett eller två år för anknytningsärenden inte ovanligt.

JO har riktat hård kritik mot Migrationsverket för hanteringen, men enligt den senaste prognosen väntas problemet öka ytterligare. Idag har Migrationsverket 58000 öppna tillståndsärenden där människor väntar på att få ett första beslut. Som SvD tidigare kunnat berätta har JO-anmälningarna mot myndigheten ökat.

Några mil utanför Skövde, ute på en gård ett stenkast från Hornborgasjön där tranorna spelar på våren, bor 46-årige Sören Rafstedt. Han arbetar som planeringsledare vid Göteborgs stad och är politiskt engagerad för Moderaterna. Dagligen pendlar han till jobbet men det är på landet nära naturen och vattnet som han trivs bäst.

Där kan han också känna tillfälligt lugn trots att livet varit kaotiskt de senaste månaderna.

Sören träffade sin sambo, som kommer från ett konservativt muslimskt land, när denne studerade på Chalmers i Göteborg. Redan under första dejten kände de att det klickade. De blev ett par redan efter en vecka.

- När vi träffades första gången och han fick syn på mig gav han upp ett stort leende. Det var det leendet jag föll för. Vi träffades igen dagen efter och det blev tätare och tätare kontakt. Jag pendlar mellan Göteborg och Skara, så han köpte ett månadskort bara för att kunna ta tåget fram och tillbaka och spendera en timme med mig.

Efter examen gick Samirs studentvisum ut och den 18 augusti i fjol ansökte han om uppehållstillstånd via Migrationsverkets hemsida. Trots att han både hade boende och pratar svenska sattes han på väntelistan. Under väntetiden har han fått jobberbjudanden som han tvingats tacka nej till, eftersom han då hade varit tvungen att påbörja en ny process om arbetstillstånd med ytterligare väntetid.

Ett tillståndsärende ska hanteras "skyndsamt" men nu har det snart gått ett år och Samir har återvänt till sitt hemland. Huvudregeln när någon söker uppehållstillstånd är att det ska ske från hemlandet och att personen ska vistas där även om det finns undantag från reglerna.

Sören berättar om sin ständiga rädsla för sambon vars situation blivit allt värre, homosexualitet är straffbart med flera års fängelse i landet och de tvingas hålla sin relation hemlig.

- Han känner sig inte trygg där. Det värsta är kraven från familjen, de sätter hårt mot hårt och vill att han ska gifta sig med en kusin. Den enda chansen för honom är att fly men då bryter han med alla. Hans familj känner inte ens till att jag existerar, säger Sören Rafstedt och tillägger:

- Det känns konstigt, som om han är på en semester utan slut.

Sören Rafstedt är besviken på Migrationsverket och berättar om en lång kamp mot byråkratiska regler.

- I anknytningsärenden tittar man bara på om vår relation är äkta eller inte och tar inte hänsyn till några skyddsskäl, då måste man söka asyl. De har vissa ledord på sin hemsida - tydlighet, empati, mod - men jag tycker det faller redan på första punkten.

Ett stöd har varit att träffa andra i samma situation, berättar han. Facebook-gruppen "I väntan på familjen" har över 2700 medlemmar och där delar människor med sig av sina erfarenheter och förtvivlan över de långa väntetiderna.

- Många är så oerhört frustrerade, ledsna och arga. Man pratar om Migrationsverket som ett lotteri, en del får beslut snabbt och för andra kan det ta upp till två år och det är oacceptabelt och svårt att förstå. Men alla i gruppen stöttar varandra, ger råd och tips och det är oerhört skönt att ha den.

De dagliga telefonsamtalen mellan Sören och Samir har fortsatt under hela sommaren. Sören har pendlat varje veckodag till jobbet som vanligt och sparar in sin semester; "om jag snabbt skulle behöva åka iväg och hjälpa honom om situationen förvärras", säger han.

Han beskriver sin egen situation som ett "vakuum" där oron för sambon ständigt gnager. När jag frågar vad han hoppas inför framtiden tystnar han och säger efter en lång stund att det han drömmer om är något så tråkigt som ett "snabbt juridiskt beslut från Migrationsverket".

Några dagar senare får jag ett mejl från Sören, då har han fått ett nytt besked från en handläggare på Migrationsverket i Göteborg. Nu hanteras ärenden som kommit in hösten 2014 - en väntetid på två år. Han vill ändra sitt intervjusvar och skriver:

"Det jag egentligen menar är ju att jag vill att den jag älskar allra mest i hela världen ska få komma hem igen eftersom det är det finaste jag har. Det är först då som vi båda kan känna frid och ro. Det enda vi vill är att kunna leva ihop och att det ska ta staten år att bestämma tycker jag är fruktansvärt. "

Fotnot: Samir heter i verkligheten något annat.

Handläggningstiden för anknytningsärenden riskerar att hamna långt över nio månader, enligt Migrationsverkets senaste asylprognos. De befaras dessutom öka i antal när fler asylsökande får uppehållstillstånd.

Justitieombudsmannen har tidigare riktat skarp kritik mot myndigheten för de långa handläggningstiderna. JO fick första halvåret i år in 258 anmälningar mot Migrationsverket, mot 160 för samma period i fjol - en ökning med nästan 68 procent.

Av de inkomna klagomålen handlar 95 procent om långa väntetider på uppehållstillstånd för anhöriga och familjemedlemmar till personer som redan befinner sig i Sverige.

Myndigheten anser att det skulle behövas ytterligare 150 miljoner kronor för att handläggningstiderna ska kunna kortas.

Källa: JO och Migrationsverket

Källa - 2016-08-19 20:52

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+