Flyr Sydsudans kaos med allt de kan bära

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyr Sydsudans kaos med allt de kan bära - Det råder febril aktivitet vid gränsen till det nordliga ugandiska distriktet Moyo. Familjer har packat ned sina hem och tar sig fram och tillbaka över gränsen flera gånger, flyttar sina liv en liten bit i taget. På andra sidan hägrar drömmen om en säkrare framtid och den senaste tiden har i genomsnitt 3 000 personer tagit sig till fots över gränsen från Sydsudan, varje dag.

- Många har monterat ned sina hus, tagit med sig fönster och dörrar. En liten get, madrasser, väskor.  .  . de har packat ihop precis allt. De har inget hopp om att återvända hem, säger Anna Garvander, chef för Svenska kyrkans humanitära arbete, som just kommit hem från ett besök i Uganda.

Emmanuel Sokiri har förberett sig för att vara borta från hemmet under lång tid.

- Min far blev rånad, jag går tillbaka för sjätte och sista gången för att ta med mig mina saker, min fru och min två år gamla son. Det finns nästan ingen kvar i byn, säger han till Vice News.

Närmare 90 procent av de sydsudaneser som tar sig till Uganda är kvinnor och barn, enligt FN. Många män hjälper sina familjer till gränsen, men de flesta blir sedan kvar i Sydsudan. En del stannar för att delta i striderna, andra för att försöka försörja sig.

21-åriga Nancy Yobu är en av tusentals kvinnor som flytt en vardag där rapporter om massmord, våldtäkter och utomrättsliga avrättningar blivit vardagsmat.

- Folk kom till mig och sade: vill du dö? Om inte, lämna landet. Jag var rädd för att de (striderna) skulle nå mitt hem, säger Nancy Yobu till Vice News.

När Sydsudan blev självständigt talade den unga nationens invånare hoppfullt om en lovande framtid, präglad av välstånd och harmoni. Men snart sex år senare har optimismen förvandlats till förtvivlad pessimism. Inbördeskriget har slitit sönder landet, striderna förstör hem och försörjningsmöjligheter och enligt FN råder det nu hungersnöd i flera delar av landet.

Omkring 720 000 personer har flytt till enbart Uganda sedan inbördeskriget bröt ut 2013, enligt UNHCR.

I norra Uganda träffade Anna Garvander flera personer som tvingats på flykt för andra gången i livet. Många återvände hem för att hjälpa till att bygga upp Sydsudan efter självständigheten - bara för att få sina förhoppningar grusade på nytt.

- Plötsligt fanns det en framtid. Men det gick inte som planerat och nu har de fått lov att fly igen. Det blir ju extra tragiskt, säger Garvander.

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011. 2013 utvecklades maktkampen inom regeringen och gammal rivalitet mellan de två största folkgrupperna dinka och nuer till inbördeskrig. Sedan dess har tre miljoner människor drivits på flykt och all ekonomisk och social utveckling stannat av.

Massmord, våldtäkter, utomrättsliga avrättningar och tvångsrekrytering av tusentals barnsoldater har blivit vardagsmat. President Salva Kiir är dinka och hans främste rival, den före detta vicepresidenten Riek Machar, är nuer.

Den ekonomiska kollapsen gör att människor inte har råd med den mat som finns att köpa. Mat har blivit två till fyra gånger så dyrt i Sydsudan det senaste året.

Fredsavtal skrevs under 2015, men striderna har fortsatt. Det finns över 700 000 sydsudanesiska flyktingar i Uganda, enligt UNHCR. Bara i januari tog sig 52 000 personer från Yei, Morobo, Lainya och Kajo-Keji över gränsen till det närliggande Uganda, enligt FN.

Källa: Landguiden, Lutherska Världsförbundet, Reuters, UNHCR

Källa - 2017-02-24 06:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+