S ledning vill bevara stram flyktingpolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

S ledning vill bevara stram flyktingpolitik - "Sverige ska ta sin del av ansvaret för människor på flykt, men det förutsätter ett fungerande gemensamt asylsystem i EU, med en mer harmoniserad lagstiftning och tillämpning", heter det i förslaget till politiska riktlinjer från partistyrelsen till S-kongressen, erfar TT.

Enligt en S-källa ska formuleringarna om flyktingpolitiken läsas som att det inte blir någon återgång till den tidigare migrationspolitiken, den som rådde fram till november 2015. Då drog regeringen i bromsen, något som var smärtsamt inte minst för S regeringspartner Miljöpartiet.

Det sägs också, i riktlinjerna, att det inte är möjligt för Sverige att ha en lagstiftning som "väsentligen skiljer sig" från övriga länder i EU. Mottagandet ska vara "hållbart".

Men det framgår inte uttryckligen om S föreslås kräva att den tillfälliga, striktare flyktingpolitiken absolut ska ligga kvar som den är även efter 2019.

S-ledaren Stefan Löfven och partisekreteraren Lena Rådström Baastad lägger senare i dag fram det förslag till politiska riktlinjer, där migrationspolitiken är ett ämne, som ska behandlas av ombuden på partikongressen i Göteborg den 8-12 april.

Det är meningen att den striktare, men tillfälliga, lagstiftningen ska gälla till våren 2019. Men den ska ses över nästa vår, valåret 2018, och en strid förutses mellan S och MP. MP antas ha svårt att gå med att Sverige ska hålla fast vid regler på EU:s miniminivå (det var så de beskrevs av regeringen när de infördes). De innebar en övergång från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd som regel, gräns- och id-kontroller och stramare regler för anhöriginvandring.

Ingen, inte ens initierade EU-bedömare, vågar i dag ens gissa om det är möjligt för EU att få ett "fungerande gemensamt asylsystem" på plats eller hur lång tid det kan ta. Det gör att formuleringarna i riktlinjerna, om de antas på kongressen, ger stöd för S-ledningen att hålla fast vid en striktare politik lång tid framöver.

Temat för kongressen är "Trygghet i en ny tid". Kongressen ska skicka signaler, vill ledningen, att S är ett parti för den som vill ha ordning och reda. Det ska bli mer plikt och ordning i skolan, satsningar på försvaret och mot brottslighet samt bud om tiggeriförbud. Kraven på människor att arbeta, "göra rätt för sig" och göra sig anställningsbara, som en term lyder, höjs.

"Vi Socialdemokrater gör en positionsförflyttning. Det handlar om ordning och reda och det handlar om trygghet i en ny tid med tydligt fokus på rätt och plikt", sade Lena Rådström Baastad i en kommentar inför kongressen på S hemsida för några veckor sedan.

Hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 8-12 april.

Temat är "Trygghet i en ny tid".

350 ombud ska behandla cirka 2 000 motioner.

Partiet ska uppdatera sina politiska riktlinjer och lägga grunden för valrörelsen 2018.

Källa: Socialdemokraterna. se

Källa - 2017-02-24 06:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+