Förslaget väcker frågor får alla stanna?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Förslaget väcker frågor får alla stanna? - S och MP vill att fler ensamkommande ska få möjlighet att stanna i Sverige. Men partiernas uppgörelse väcker frågor: Vad händer innan lagen träder i kraft - och kommer alla verkligen få stanna? SvD rätar ut frågetecknen.

Enligt förslaget ska vissa ensamkommande kunna få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet i Sverige. Det gäller ensamkommande unga som väntat längre än femton månader på handläggning i asylutredningen, och som sökte asyl innan den 24 november 2015 - dagen då regeringen aviserade sin skärpta asylpolitik.

Personerna får ingen ny asylprövning, utan kan alltså få uppehållstillstånd för att slutföra gymnasiestudierna.

Förslaget gäller oavsett om de ensamkommande fått avslag på sin asylansökan eller om de skrivits upp i ålder och inte längre betraktas som barn. Bakgrunden är Migrationsverkets långa handläggningstider som gjort att tusentals ensamkommande hunnit fylla 18 år under sin tid i Sverige.

Väntetiden har gjort att deras chans att beviljas asyl minskat eftersom ett ensamkommande barn har fler möjligheter att få skydd än en vuxen person.

Överenskommelsen mellan MP och S kom efter flera veckors förhandlingar i frågan. MP beslutade på sin kongress i maj att driva kravet att ensamkommande som kom till Sverige 2015 och som hunnit fylla 18 år innan asylbeslutet ska få rätt till en ny prövning.

S har varit emot förslaget, men fick i gengäld en eftergift från sin regeringskollega om lagen om egen bosättning, ebo. Lagen kommer nu att skärpas, vilket MP tidigare har motsatt sig.

Kravet är att de ensamkommande går eller har gått i ett gymnasium i Sverige. De måste också befinna sig i landet, och får inte ha begått något brott under sin tid i Sverige.

De ensamkommande som berörs av förslaget kommer alltså att kunna få ett tillfälligt uppehållstillstånd för att få gå klart gymnasiet. Om de inom sex månader efter studenten lyckas få ett jobb de kan försörja sig på har de möjlighet att få permanent uppehållstillstånd.

Förslaget måste godkännas av riksdagen. Vänsterpartiet och Centerpartiet har ställt sig positiva till ändringarna. Moderaterna och Sverigedemokraterna är dock emot förslaget, medan Kristdemokraterna och Liberalerna ännu inte satt ner foten i frågan.

Regeringen vill att lagändringen ska gälla före sommaren nästa år.

Ett stort frågetecken är vad som kommer att hända de ensamkommande som berörs av förslaget fram till att lagändringen träder i kraft. De flesta av dem kommer att ha fått utvisningsbeslut innan dess.

Regeringen kommer inte att försöka stoppa utvisningarna, och det är oklart om Migrationsverket, polisen och migrationsdomstolarna kommer att pausa utvisningarna i väntan på ändringen.

Av de 31 000 ensamkommande ungdomar som sökte asyl innan den 24 november 2015 har alla utom knappt 3 000 fått beslut.

Under 2015 sökte 35 000 ensamkommande ungdomar asyl i Sverige, vilket var fler än i något annat EU-land. Politiker, organisationer och nätverk har engagerat sig för att fler av dem ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Regeringens förslag innebär dock inte en lika stor förändring som majoriteten av kritikerna velat se. Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har tidigare pratat om att pausa utvisningarna av unga afghaner, som 2015 var den största gruppen bland de ensamkommande.

Källa - 2017-11-28 17:37

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+