Här blir husvagnar hem åt Staffanstorps flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här blir husvagnar hem åt Staffanstorps flyktingar - På en markplätt i utkanten av Staffanstorps tätort har kommunen låtit schakta bort tillräckligt mycket jord på en åker för att fem små husvagnar ska kunna få plats på rad. I varje husvagn finns två sängplatser och ett litet kylskåp. Inget rinnande vatten.

På den grusiga plätten, som är fylld med stora vattenpölar, står ytterligare två vagnar - en med ett litet kök och en med tre toaletter och dusch.

Sydsvenskan har tidigare berättat att Staffanstorp är sämst i Skåne på att ta emot nyanlända. I desperation började Migrationsverket till slut skicka flyktingar med anvisning till kommunen direkt till Rådhuset. Nio av flyktingarna fick under torsdagen veta att en husvagn skulle bli deras nya hem.

Wassim Alkhatib är en av dem. Han delar nu det trånga utrymmet i vagnen med en annan man som han aldrig hade träffat innan de fick reda på att de skulle bo tillsammans. De använder en tröja som dörrmatta för att undvika att dra in lera från grusplanen in i husvagnen.

- Inte ens i flyktingläger bor man såhär, säger Wassim Alkhatib.

I en annan vagn bor Yosief Debretsion:

- Det är kallt, det är ensamt och det är isolerat här. När jag bodde på Migrationsverkets boende i Örkelljunga hade jag massor av vänner och jag brukade gå i kyrkan. Men hur ska jag kunna integreras här? Det tar 25 minuter bara att gå in till Staffanstorps centrum.

Ingen av de nyanlända som bor i husvagnarna och som tidningen träffat har fått något besked om hur länge de måste bo där. De har alla protesterat mot boendet - men svaret de fått då är att om det inte passar är det bara att flytta. Då måste de ordna eget boende.

- Jag har stått i bostadskö i mer än ett år på olika ställen. Men de flesta kräver att man ska ha ett jobbkontrakt eller en borgensman om man ska få en lägenhet. Om man är ny i Sverige har man inte det, säger Wassim Alkhatib.

När Sydsvenskan tidigare talat med Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, om kommunens svårigheter att ordna bostäder till nyanlända har han pekat på vikten av bra integration.

- Jag förstår andra kommuner som tvingas smälla upp modulbostäder för att liksom blidka staten. Men vad händer med integrationen? Skulle vi ha smällt upp modulbostäder där man så att säga bor bara med sina landsmän och har svårt att komma in i samhället? sa Sonesson i en tidigare intervju.

Han håller fortfarande fast vid att moduler inte är en bra bostadslösning och menar att husvagnarna funkar i akuta fall.

- Vi har inga tomma bostäder i Staffanstorp så då får man ta vad vi har, säger Christian Sonesson.

Att det är just de här nio personerna som fått flytta in i husvagnarna beror på att de är ensamma. Ensamhushåll är de som kommunen hela tiden haft svårast att hitta bostäder till.

-Det flesta bostäder vi har lyckats hitta har varit lämpliga för barnfamiljer, till exempel större lägenheter eller radhus, säger Christian Sonesson.

Men vad är skillnaden mellan modulbostäder och husvagnsboende?

-Modulbostäder eller baracker är en permanent lösning, som dessutom är dyr. Vi tror inte att det är en bra lösning för integrationen. Det som vi gör nu är en tillfällig lösning.

Hur ska personerna som nu bor i husvagn kunna integreras i Staffanstorp?

- Det här är inte en optimal lösning utifrån integration. Det är en tillfällig och akut lösning och inget som vi har gjort tidigare. Jag tror att vi hade klarat av att ta emot de personer som vi enligt staten ska ta emot om vi hade fått göra det i den takt vi hittills klarat av.

Hur länge kan de här personerna vänta sig att bo i en husvagn?

- Det är vinterbonade husvagnar. Vi ser det som en tillfällig lösning, men precis hur länge det kommer att vara kan jag inte säga. Det beror också på hur Migrationsverket fortsätter att anvisa människor. Man ska också komma ihåg att det här är ett erbjudande till de här personerna. Det här är vad vi klarar av att göra just nu. Men ingen är tvingad att bo där.

Betyder det att ni räknar med att folk ska tacka nej när de ser vad det är ni kan erbjuda?

-Det tycker jag inte. Men det förkommer ju att någon tackar nej. Det är ett erbjudande, säger Christian Sonesson.

Tror du att ni kommer att kunna hitta nio andra bostäder till de här personerna inom det närmaste?

- Det blir nog tufft tror jag.

Källa - 2017-09-22 16:30

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+