Stockholmarna Politikerna misslyckas med integration

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stockholmarna Politikerna misslyckas med integration - Stockholmarna underkänner lokalpolitikernas sätt att hantera integration och välfärdsfrågor. Trots att få vet vilka som sitter i stadshuset sågas de förtroendevaldas insatser på flera områden, visar en ny undersökning.

Stockholmarna underkänner lokalpolitikernas hantering av flera viktiga frågor, visar en ny undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Torbjörn Nilsson, professor vid Samtidshistoriska institutet på Södertörns högskola är oroad och kallar resultatet för dystert:

- Det handlar inte främst om ett missnöje som grundar sig i viljan att förändra, utan i en klyfta mellan politiker och väljare samt ett generellt misstroende till det politiska systemet.

Lägst betyg får de folkvalda i hanteringen av integrationen - där två av tre stockholmare tycker att politikerna i Stockholm sköter frågan dåligt.

Bara fyra procent tycker att politikerna lyckas hantera integrationsutmaningen.

- Segregationen har uppmärksammats mycket i Stockholm, därför är det en viktig fråga här på samma sätt som det är i Göteborg och Malmö. I dessa städer finns det socialt utsatta miljöer som många anser vara bekymmersamma, vilket ökar missnöjet, säger Torbjörn Nilsson.

Sverige och Stockholm har haft ett stort flyktingmottagande och därför tror Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms kommun, att integrationsfrågan är viktig för många väljare:

- Vi har en stark arbetsmarknad i Stockholm och har fått fart på bostadsbyggandet, vilket kommer underlätta den utmaning som ligger framför oss. Integration tar tid, men vi har också beslutsamhet. Vi behöver de som söker sig hit för att fortsätta växa, men de behöver också oss, skriver Karin Wanngård i ett mejl till SvD.

Även på områdena välfärd, trygghet, bostäder och infrastruktur riktar stockholmarna skarp kritik mot sina lokalpolitikerna.

- Resultaten speglar vad väljare i hela Sverige är oroliga för. Om man är missnöjd över hur landet styrs så är det inte avgörande om besluten fattas på riks-, landstings- eller kommunnivå, säger Torbjörn Nilsson.

Han menar att missnöje inte är problematiskt i sig, men beroende på vart det riktas kan det bli ett demokratiskt problem:

- Väljarnas missnöje kan leda till förändringar om partierna fångar upp det, men när det handlar om misstroende mot systemet blir det problematiskt, eftersom många istället känner att de inte kan påverka.

Stockholmarna har dessutom dålig koll på vilka politiker som de själva röstat fram. Knappt var femte person känner väl till de landstingspolitiker som finns representerade i det parti som personen röstar på.

- Det är ju motsatsen till vad man brukar säga om att väljarna är nära sina lokalpolitiker. Stockholm, både kommun och landsting, är stora politiska områden och de beslut som fattas där når inte väljarna på samma sätt som rikspolitiken gör. Det gör att varken intresset eller kunskapen är så stor, säger Torbjörn Nilsson.

Även Stockholms Handelskammares vd Maria Rankka är orolig över stockholmarnas kritik mot politikerna:

- Stockholm är en av Europas mest framgångsrika huvudstadsregioner, samtidigt har vi tydliga solfläckar gällande integration, infrastruktur och bostäder. Det oroar både näringslivet och medborgarna, som nu vill se att politikerna bättre tar vara på regionens intressen.

Källa - 2017-09-22 14:21

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+