Hjärtsjuke Ahmad dog på hospice

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hjärtsjuke Ahmad dog på hospice - En vecka tidigare hade Migrationsdomstolen rivit upp utvisningsbeslutet från i augusti och gett honom ett tillfälligt uppehållstillstånd, vilket DN först berättat om.

Men den som har ett sådant tillstånd blir ändå inte aktuell för hjärttransplantation.

- Nej, ett tillfälligt uppehållstillstånd gör ingen skillnad. En hjärttransplantation kräver att individen har tillgång till livslång uppföljning i en utvecklad sjukvård, säger överläkare Björn Kornhall, medicinskt ansvarig för hjärttransplantationerna som utförs på Sus i Lund.

- Det är dilemmat som Migrationsverket och Migrationsdomstolen sitter i.

Ahmad Al-Ali kom från Libanon till Skåne, där han hade släkt och vänner, i augusti 2017. Hans hjärtsjukdom blev stegvis allvarligare och nu under hösten vårdades 29-åringen på en hjärtavdelning i Malmö.

När Sydsvenskan och HD besökte Ahmad Al-Ali där i augusti var han medtagen, och det svaga hjärtat gjorde att kroppen samlade vätska.

Hans fall blev uppmärksammat för att det reste frågan om vilken akut sjukvård en asylsökande person har rätt till, om även transplantationer omfattas. Det är stor brist på donerade organ och transplantationskirurgerna gör omfattande bedömningar av en blivande patients möjlighet att leva länge med ett nytt hjärta - det kräver avancerad eftervård och medicinering livet ut.

Migrationsverket bedömde att Ahmad Al-Ali som statslös palestinier i Libanon skulle ha svårt att få adekvat vård för sin hjärtsjukdom i Libanon. Men verkets beslut 17 augusti var att han saknade asylskäl och skulle utvisas. Beslutet överklagades och Migrationsdomstolen ansåg tvärtom i beslut 5 oktober att Ahmad Al-Ali var för sjuk för att utvisas, det hade brutit mot Europakonventionen.

Den tillfälliga asyllagen medger dock inte några permanenta uppehållstillstånd - alltså kunde kravet för en transplantation aldrig uppfyllas ens teoretiskt.

För Ahmad Al-Ali slutade resan 12 oktober på ett rum på Malmös hospice, där han fick palliativ vård under den sista tiden.

Transplantationskirurgerna i Lund har bett om vägledning från Socialstyrelsen och Statens medicinsk-etiska råd kring hur akut hjärtsjuka asylsökande ska bedömas med den nya stränga asyllagarna. Enligt Björn Kornhall har man fortfarande inte fått något svar, och inga riktlinjer.

- Och det kan knappast hanteras av en expeditionsregering heller, säger han.

Källa - 2018-10-17 16:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+