Högerextrema AfD tågar in i tyska förbundsdagen Ny epok

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Högerextrema AfD tågar in i tyska förbundsdagen Ny epok - Som första extrema högerparti sedan 1961 ryckte på tisdagen AfD in i tyska förbundsdagen och aviserade en "ny epok". Förre finansministern Wolfgang Schäuble som valdes till talman sa att alla måste stå ut med hård politisk strid - men inte kränkande attacker.

BONN Spänning låg i luften när de 92 parlamentsledamöterna från AfD tågade in i förbundsdagen och tog plats längst ut till höger sett från talmannen.

- Ett språk som förödmjukar och sårar har inget berättigande i en civiliserad gemenskap, manade Wolfgang Schäuble som har lämnat posten som tung finansminister för att underlätta Angela Merkels koalitionsförhandlingar efter valet den 24 september.

Schäuble som är en veteranpolitiker och känd för att ha hårda nypor och en skarp tunga ska säkerställa att debatterna i den nya förbundsdagen inte förvandlas till verbala slagsmål och att AfD inte tillåts sprida hatbudskap.

Sedan AfD:s framgång i förbundsdagsvalet, då partiet fick nästan 13 procent och blev tredje största politiska kraft, haglar det kommentarer från politiker, statsvetare och historiker. De varnar för ett hätskt och provocerande debattklimat som riskerar att skada Tysklands internationella anseende.

Sven-Christian Kindler från miljöpartiet manade på tisdagen: "Vi måste göra allt för att förhindra en smygande normalisering av AfD och dess människoföraktande, extrema högerpropaganda. " Stefan Liebich från vänsterpartiet citerade Michelle Obamas uttalande under Donald Trumps valkampanj i fjol: "When they go low, we go high. "

Hermann-Otto Solms från liberala FDP, som öppnade förbundsdagsmötet, påpekade däremot att alla partiet i parlamentet är demokratiskt valda och representerar miljontals väljare. I AfD:s fall rör det sig om nästan sex miljoner. Inget parti får frysas ut, sa han.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

Heinrich August Winkler, en av Tysklands mest kända samtidshistoriker, framhöll i en intervju på tisdagen att AfD inte kan betecknas som ett nazistiskt parti. Han varnade också för att reagera hysteriskt. "Inte varje provokation kräver ett utförligt svar", sa han till Bild.

AfD anklagade de andra partierna för att ha trixat med parlamentsordningen för att förhindra att förbundsdagen enligt gängse bruk öppnas av den äldsta ledamoten, i det här fallet den 77-årige AfD-politikern Wilhelm von Gottberg som tidigare gjort omstridda uttalanden om Förintelsen.

- Detta är ett knep för att bojkotta oss, kritiserade Bernd Baumann som är AfD-gruppens inpiskare. Men det kommer inte att fungera, sa han. "Folket har sagt sitt, och nu börjar en ny epok. "

AfD har tidigare sagt att dess allra första initiativ i förbundsdagen kommer att vara att tillsätta ett undersökningsutskott för att granska förbundskansler Angela Merkels "kriminella" gränsöppning 2015.

Det är osannolikt att AfD kommer att få det parlamentariska underlaget för en sådan granskning. Men det kan bli en propagandaseger och ett uppmärksammat tillfälle att på nationell nivå döma ut Merkels flyktingpolitik.

I övrigt är det oklart hur AfD kommer att agera i parlamentet. I delstatsparlamenten har partiets folkvalda framför allt ägnat sig åt attacker, men har visat begränsat intresse för att arbeta med sakfrågor. När partiet nu rycker in i förbundsdagen saknas dessutom medarbetare med parlamentarisk erfarenhet och kompetens i allt från finanspolitik till teknologifrågor.

Partiet är också djupt splittrat. Den mer moderata flygeln är försvagad sedan partiledaren Frauke Petry lämnade sina uppdrag och slutligen också partiet i slutet av september. Men fortfarande finns det många ledamöter som tar avstånd från extrema högerpositioner och från politiker som Björn Höcke som står för en oförsonlig nationalisms.

I en genomgång av de nya AfD-parlamentarikerna skriver veckotidningen Die Zeit att 13 av dessa har ett förflutet i extrema partiet som delvis observeras av den tyska säkerhetstjänsten.

För AfD innebär valframgången i september att partikassan fylls på med uppskattningsvis 10-12 miljoner euro. Dessutom dryg 370 000 euro i månaden som går till parlamentsgruppen samt 9 500 euro före skatt som varje ledamot erhåller.

Källa - 2017-10-24 22:59

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+