Hur ska M stoppa den konservativa väljarflykten?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur ska M stoppa den konservativa väljarflykten? - Opinionsklyftan mellan M och KD är den minsta sedan Bo Lundgrens katastrofval 2002. Moderaterna oroas för en konservativ flykt till Kristdemokraterna. Men en konservativ comeback för att ta tillbaka väljare från KD och SD kan bli svår.

"Börjar bli en vana att vakna till goda nyheter" skriver Linköpingspolitikern Jerry Broman på Facebook och lägger ut en bild på nya förtroendesiffror för KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Bara en dryg vecka har gått sedan kommunpolitikern lämnade Moderaterna för Kristdemokraterna där glädjebeskeden avlöser varandra.

"Om det är moderaternas förskjutning mot den politiska mitten eller jag själv som blivit mer konservativ genom åren kan få vara osagt. Säkert är det en kombination av de båda", skrev Jerry Broman vid partibytet.

Han är långtifrån ensam att göra den resan. Kristdemokraterna fortsätter att växa i opinionen och har i senaste SvD/Sifo den högsta noteringen på 16 år. De nya väljarna kommer från alla partier förutom MP och V - till och med SD.

Men framför allt kommer de från Moderaterna.

M-ledarens svar på KD-rusningen har varit att det bara är kul att det går bra för Ebba Busch Thor. Efter att Alliansens spruckit har de bådas partier svetsats samman hårdare.

Samtidigt finns en inneboende spänning när Ebba Busch Thor knappar in på M-ledaren. Hon åtnjuter redan ett högre förtroende hos befolkningen och opinionsklyftan mellan Moderaterna och Kristdemokraterna är rekordliten - åtta procentenheter - den minsta sedan moderatledaren Bo Lundgrens katastrofval 2002.

I Moderaternas eftervalsanalys som kom i veckan slår partiet fast att man tappat en hel del väljare till Kristdemokraterna även om de flesta gått till SD. Båda grupperna liknar den genomsnittliga M-väljaren på många sätt - förutom att de identifierar sig som mer höger.

Hela nio av tio såg sig dessutom som konservativa jämfört med fyra av tio moderater, enligt partiets analys.

När det gällde SD var migrationsfrågorna samt lag och ordning de enskilt viktigaste sakfrågorna. Partibytarna är enligt M en beläst väljargrupp med högre snittinkomst än en vanliga moderatväljare, men som inte litar på Moderaterna efter omsvängningen i migrationspolitiken.

Kanske är det i ljuset av den väljarflykten som M-ledaren Ulf Kristersson - som leder ett liberalkonservativt parti - i en intervju i DN nyligen verkade lägga tyngdpunkten mer på det konservativa benet.

- I dag skulle jag säga att kraven på reformer som stärker staten där staten ska vara stark och trovärdig, är i dag mer skriande än kraven på reformer som liberaliserar svensk ekonomi. Brottsbekämpningen, försvaret, skydd av våra gränser - där finns det mycket kvar att göra, sa M-ledaren.

Samtidigt kommer signaler inifrån Kristdemokraterna att delar av partiet vill gå högerut. KD Stockholm klubbade nyligen att man vill övergå till en ny migrationspolitik där asylkvotssystem blir den huvudsakliga linjen och införa ett nationellt tiggeriförbud.

Per Gudmundson, ny presschef för Kristdemokraterna och före detta mångårig ledarskribent på Svenska Dagbladet, tror att M kommer att hitta en väg framåt.

- Självklart konkurrerar vi samtidigt som vi samarbetar, men det sker i en vänskaplig anda. Det är klart vi inte gråter om vi plockar en procent eller två från M. Men man kan inte ha som långsiktig affärsidé att äta upp sin samarbetspartner, säger han och pekar på att KD även når missnöjda mittenväljare, sverigedemokrater och soffliggare.

Även om hans partis väljare ser sig som konservativa pekar Per Gudmundson på att knappt någon på partikansliet skulle kalla sig konservativ, utan "kristdemokrat". Men att KDU:arna dock bär epitetet konservativ med stolthet, "lite som en livsstilsmarkering". Samtidigt menar han att det är tydligt att en ny politisk dimension har tillförts utöver den ekonomiska.

- Och i kampen om värderingarna har KD ett litet försprång, KD har varit på värderingsplanen väldigt länge. Men är det konservativa värderingar? Jag är inte så säker på det.

Gudmundson, som analyserat borgerligheten i många år, tror att framgången för KD har att göra med att partiledningen inte varit lika "ängsliga och besatta" av SD som andra partier. Och att det kan vara ett sätt för väljarna att försöka tippa borgerligheten i en riktning som är "mindre nervös" kring SD.

M slår i sin eftervalsanalys även fast att trianguleringens tid är över, att svenska val inte längre avgörs i mitten.

- I eftervalsanalysen säger man att numera måste den politiska kampen föras ute till höger eller på en värderingsskala där de konservativa värderingarna, eller hur de nu beskrivs, måste betonas, som lag och rätt och andra batongfrågor, säger Gudmundson.

En som tror att Moderaterna kommer att få problem att ta för sig i den konservativa väljarbasen är Johan Wennström, fil dr i statsvetenskap vid IFN och medarbetare i SvD Kultur.

Han har nyligen lagt fram sin avhandling där han menar att höger och vänster närmat sig varandra och att både S och M fokuserat på liberala värden som frihet, omsorg och rättvisa - medan konservativa kompletterande värden som lojalitet, auktoritet och helighet glömts bort.

Han menar att fram tills nyligen var det bara sverigedemokrater som även uppfattades stå för de tre senare värdena.

- Jag tror att KD:s framryckning är en temperamentsfråga. Ebba Busch Thor är inte rädd för den svenska flaggan, hon har ett lite frimodigt konservativt temperament och tycks ha konservativa impulser, säger Johan Wennström.

Han menar att det är uppenbart att M vill röra sig åt det konservativa hållet, men att det inte faller sig naturligt för partiet.

- De som är i ledningen verkar befinna sig i en annan begreppsvärld. Det är som att de försöker lära sig ett nytt språk. Det är inte ett modersmål för dem längre. De pratar med en brytning och det låter inte riktigt trovärdigt, säger han.

I bakgrunden spökar också en vilja från Sverigedemokraterna att bilda ett nytt konservativt block med M och KD - något som partierna sagt nej till. Frågar man Jimmie Åkesson har övertygelsen ändå länge varit stor att det är där man kommer att landa.

Tf

Källa - 2019-03-16 10:11

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+