Hur tänker kommunen behålla de högpresterande i skolan?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hur tänker kommunen behålla de högpresterande i skolan? - Lomma kommun är en av Sverige tio rikaste. Här ligger Bjärehovskolan i Lommas tätort Bjärred. I år kommer denna skola att visa en stor avvikelse jämfört med budget. Skolan sorterar under Lommas barn- och utbildningsnämnd, som 2017 totalt kommer att gå back med närmare 8 miljoner. Denna nämnd har under en lång rad av år visat negativa avvikelser jämfört med budget. 2011 hade den exempelvis ett underskott på 11,1 miljoner. Rektorerna får skulden.

Frågan är vad som hänt just i år och lett till att Bjärehovsskolans lärare och elever hamnat i stupstocken och drabbas av kännbara anpassningar i 2018 års budget, enligt Sydsvenskan den 17 december 2017. Jo, förmodligen ett något ryckigt system för tilldelning av resurser och kanske också preliminära löften om medel, som senare inte infriats.

Inför 2018 kommer budgeten relativt sett att öka jämfört med 2017, men eftersom elevantalet minskat 2017 och budgeten bygger på prognosticerad elevvolym, minskar skolans budget nästa år med närmare en miljon. En budget som redan tidigare varit snålt tilltagen blir således ännu svårare att innehålla och då gäller det som skolledare att kunna trolla med knäna.

Den något anmärkningsvärda konsekvensen för 2018 i aktuellt fall blir att skolans lärare som går i pension eller tar föräldraledigt nästa år inte kommer att kunna ersättas. Vikarier får sluta och nya sätts inte in vid lärares sjukdom. Alla skolresor, bussresor, klassresor och läger, ställs in och budgeten för läromedel halveras. Undervisningen i svenska som andraspråk för eleverna i en lågstadieklass tvingas dras ner och för mellanstadieeleverna försvinner hälften av modersmålsundervisningen.

För Bjärehovsskolans elever innebär detta att deras välfärd i skolmiljön halveras. Samma gäller lärarna som tvingas springa gatlopp mellan klasserna när lärare saknas, är sjuka eller lediga för vab eller annan tvingande orsak.

Inför alla dessa anpassningar för att klara nästa års budget ställer sig vän av ordning frågan om det är rektorn som inte är realistisk eller om politikerna ställer helt orealistiska krav? Till saken hör att Bjärehovskolan hittills på ett mycket föredömligt sätt tagit hand om sina elever och inte minst tagit väl emot de asylsökande barn som kommunen anvisats.

Skolan har hittills haft en mycket hög andel högpresterande elever. Så blir det gärna i en god arbetsmiljö. Men hur blir det nu? Jo, de högpresterande med gott socialt utgångsläge, såväl lärare som elever, kommer givetvis att lämna skolan och kommunen och de med sämre resurser och möjligheter får betala för de styrandes sätt att hantera budgetfrågorna.

När man inte längre kan följa skollagens "utbildningen skall vara likvärdig" utan tvingas till neddragningar lika drastiska som i det här fallet kan man fråga sig hur det är med likvärdigheten.

Detta blir en svår utmaning och en fråga om barnens och vår framtid

I min roll som förvaltningschef i Lomma kommun har jag ansvar för att samtliga barn och elever i kommunen får en utbildning utifrån kraven i läroplan och skollag och utifrån de av Barn- och utbildningsnämnden (BUN) prioriterade målen. Mitt ansvar omfattar även att samtliga av våra skolor och förskolor ska hålla sig inom de tilldelade ekonomiska ramarna.

Det stämmer som du skriver att nämnden visade ett underskott för 2017 och att den största avvikelsen av samtliga skolenheter fanns på Bjärehovsskolan. Det är första gången sedan 2011 som nämnden inte har en ekonomi i balans vid årets slut. Bokslutet är ännu inte klart, men prognosen före jul visade att BUN:s verksamheter hade gjort av med 6,9 mnkr mer än tilldelade medel. Det är 1 procent av den totala budgeten.

Förvaltningen har tillsammans med rektorerna vidtagit åtgärder under hösten 2017 för att komma tillrätta med en del av underskottet. En av åtgärderna har varit att minska kostnaderna för externa vikarier. Självklart har denna åtgärd tillsammans med andra inneburit vissa påfrestningar för verksamheten på Bjärehovsskolan.

Budgeten för 2018 är nu antagen. Politikerna har bestämt att underskottet i bokslutet 2017 inte kommer att påverka budgeten 2018. Allt i syfte att skapa goda förutsättningar för rektorerna att se till att samtliga barn och elever i kommunen får en god lärmiljö och når målen med utbildningen. Centrala medel för elever med omfattande resursbehov har fördelats ut till rektorerna för att eliminera den ryckighet och oförutsägbarhet som har försvårat rektorernas arbete under 2017.

Bjärehovsskolan tilldelas något mer resurser 2018 än 2017. Det är således inte frågan om någon neddragning. Men som du så mycket riktigt skriver minskar elevantalet med ca 20 elever. Färre elever att utbilda gör att skolan nu måste fortsätta att göra vissa anpassningar av sin organisation framförallt inför läsåret 2017/18.

Eleverna på Bjärehovsskolan kommer även 2018 att ha en mycket god lärmiljö med läromedel och utbildade lärare. Utbildningen kommer även fortsättningsvis att stimulera eleverna till ansträngning så att de når målen.

Källa - 2018-01-10 19:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+