Kristdemokraterna har inte haft så svagt stöd på 22 år

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kristdemokraterna har inte haft så svagt stöd på 22 år - Anna Kinberg Batra blåser liv i regeringsfrågan när Moderaterna ligger under sitt valresultat och Kristdemokraterna bara får 2,6 procent att skämmas för - partiets sämsta siffra på 22 år.

SvD/Sifos nya väljarbarometer är Alliansens mardrömsscenario - bäst går det för regeringsalternativ som inte verkar finnas.

Kristdemokraterna har inte haft så svagt stöd sedan december 1995. Ebba Busch Thors parti är nu bara en halv procentenhet större än Gudrun Schymans Feministiskt initiativ.

Socialdemokraternas försprång till Moderaterna växer, och har inte varit så här stort sedan valet 2014.

I SvD/Sifos väljarbarometer för januari är Alliansen mindre än de tre rödgröna partierna. Om dagens Sifosiffror blir valresultat hamnar de borgerliga partierna därmed i ett läge där Alliansen spricker mitt itu i regeringsfrågan.

Baserat på Sifos siffror skulle Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna - precis som i dag - samla en icke-socialistisk majoritet i riksdagen.

De fyra allianspartierna är överens om att då fälla Stefan Löfven, men Centerpartiet och Liberalerna säger nej till att bilda en Alliansregering som behöver aktivt stöd av Sverigedemokraterna. För den liberala falangen av Alliansen är det en förutsättning att Alliansen blir större än de rödgröna.

Kristdemokraterna och Moderaterna - den mer konservativa falangen - utesluter inte att ta makten även om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Den här sprickan blev ännu tydligare i torsdags, när Anna Kinberg Batra föreslog att Alliansen skulle försöka fälla regeringen Löfven så snabbt som möjligt.

M-ledaren förklarade samtidigt att Moderaterna tänker börja förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen, för att få igenom så mycket moderatpolitik som möjligt.

För Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kom Kinberg Batras budskap som en välsignelse. För det första lovade ju moderatledaren - även om hon fortfarande säger nej till regeringssamarbete - att öppna dörren till SD:s isoleringscell i riksdagen, där partiet har suttit inspärrat sedan 2010.

För det andra lyckade Kinberg Batra genom sitt utspel förstöra stämningen i Alliansen. Särskilt spänd blev relationen till Annie Lööf och Centern, som en gång tillsammans med M utgjorde kärnan i Alliansen.

Åkesson må vara ursäktad om han gnuggar händerna. SD-ledarens dröm är en M-ledd regering, kanske en M-KD-koalition, som regerar med stöd av Sverigedemokraterna.

Där det flyktingliberala Centerpartiet ges minimalt inflytande över migrationspolitiken.

"Min stab tar kontakt med Anna Kinberg Batras stab. . . vad förväntar de sig då av oss, och vad kan vi förvänta oss av dem" sa Jimmie Åkesson till Expressen.

Det är uppenbart att Åkesson ser beskedet som början på samma utveckling som har skett i våra grannländer där norska Fremskrittspartiet, Sannfinländarna och Dansk folkeparti har släppts in i de politiska finrummen.

SvD/Sifos väljarbarometer illustrerar grundproblemet i svensk politik: det finns inte några enkla lösningar på regeringsfrågan.

Alliansen får i den här mätningen stöd av 39,1 procent av väljarna, och det innebär att de borgerliga partierna som helhet inte har lyckas växa en millimeter sedan valet - trots att det inte saknas problem att skylla på regeringen.

Regeringen - och Vänsterpartiet - fick i valet 43,6 procent av väljarna, i den här mätningen stannar de rödgröna på 42 procent.

Den som längtar efter majoritetsregering får ägna sig åt politiskt fantiserande. Alliansen tillsammans med Socialdemokraterna skulle förstås samla en majoritet, och enligt den här mätningen skulle den så kallade stora koalitionen (M+S) också göra det.

Men ingenting i veckans utspel från Anna Kinberg Batra pekar på att Moderaterna skulle vara på väg i den riktningen. Om Moderaterna i stället överväger en regering utan Centern och Liberalerna, med stöd av SD, så är siffrorna inte heller särskilt imponerande.

Moderaterna, Kristdemokraterna (vi bortser i det här räkneexemplet från att de skulle åka ur riksdagen) och Sverigedemokraterna skrapar tillsammans ihop 40,5 procent av rösterna.

Om Alliansen blir mindre än de rödgröna kan Centerpartiet och Liberalerna hamna i en ovan - och pressande - situation. Där Annie Lööf och Jan Björklund avgör om Sverige ska regeras av Stefan Löfven - eller av Anna Kinberg Batra, stödd på Jimmie Åkesson.

Chefredaktör: Fredric Karén

Vd: Gunilla Asker

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Annonsdirektör: Pierre Bergström

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2017-01-21 20:59

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+