Kritik Polisen spelar rysk roulette med säkerheten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kritik Polisen spelar rysk roulette med säkerheten - Stora avstånd och få polisbilar i Norrland har väckt stark kritik från 18 norrlandskommuner. Dessutom är Polisregion Nord anmäld till Arbetsmiljöverket av polisens skyddsombud. Nu ska polisledningen se över bemanningen tillsammans med facket.

Den nya Polisregionen Nord sträcker sig över fyra län och ytan motsvarar nästan halva Sverige.

Syftet med polisens omorganisationen, som inleddes förra året, var att minska avståndet till medborgarna.

Men istället har avståndet ökat menar 18 kommunpolitiker från norra Sverige. Medborgarna riskerar att att tappa förtroendet för polisen, står det i en skrivelse skickad till justitiedepartementet.

Den bilden stämmer även Jan Johansson, skyddsombud för polisregion Nord, in i. Han har anmält region Nord till Arbetsmiljöverket i samband med att endast en polisbil fanns på plats nattetid i Södra Lappland.

- En polisbil på ett område nästan lika stort som Danmark räcker inte, det behövs minst två stycken för att kunna arbeta både förebyggande och ingripande, säger Jan Johansson.

Trots att avstånden är stora i polisområdena i Norrland räcker det, enligt polismyndigheten, med en polisbil i vissa områden. Myndigheten räknar även med att patruller kan ta hjälp från angränsande områden.

Arbetsmiljöverket avslog begäran med hänvisning till att arbetsgivaren ska se över bemanningen och att det inte finns någon risk för polisen säkerhet.

Han beskriver hur det i sommar fanns en polisbil som patrullerade ett område som sträcker sig från Arvidsjaur till Dorotea, en sträcka på 45 mil. Samtidigt var polisstationen i Strömsund stängd under sommaren.

- De spelar rysk roulette med folks säkerhet, säger Bergström.

I kommunernas skrivelse står det att "Rättssäkerheten riskerar att kollapsa" när ledningscentralen flyttas till en ort, Umeå, vilket lett till att polisen skickats till fel adresser och städer.

Göran Bergström berättar att han aldrig vet när polisen kan komma till en brottsplats. Han efterlyser i likhet med Norge krav på insatstider för polisen. I Norge ska polisen vara på plats inom max 45 minuter i glesbygdsområden, något sådant krav finns inte i Sverige.

En väckarklocka för Bergström var ett larm från några asylsökande flickor i sommar om skottlossningar i en by utanför Strömsund men polisen kom aldrig. Ledningscentralen i Umeå beslutade att inte skicka en patrull vilket även väckt kritik från polisområdeschefen i Jämtland, rapporterar SVT Jämtland. Ärendet är under utredning.

Micael Säll Lindahl är biträdande regionpolischef i region Nord och förstår oron ur ett kommunalt perspektiv men säger samtidigt att polisen klarar sitt uppdrag.

- Man ska komma ihåg att vi har i särklass lägst brottslighet i landet. Vi har högst brottsuppklaring och det är den tryggaste regionen att leva och bo i.

- För oss har högsta prioritet i reformarbetet varit att bemanna lokalpolisområdena med huvuddelen av resursen. Nu är sextio procent av resurserna organiserade där.

I höst ska polisregion Nord ta fram en fördjupad verksamhetsanalys och se över bemanningen tillsammans med facket. Jan Johansson tycker att det är på tiden och tror att arbetsgivaren börjar inse allvaret efter den senaste tidens kritik från polis och politiker.

Syftet med översynen är att ta reda på om polisen behöver ändra sin bemanning.

Borde ni ha tittat på bemanningsfrågan före omorganisationen?

- Ja det kan man tycka men det har varit mycket samtidigt, det har varit komplext att omorganisera polisen, säger Micael Säll Lindahl.

En orsak till omorganisation var att möta nya typer av brott, såsom inbrott som sker över över kommun- och regiongränser och ökningen av bedrägeribrott. Den gamla organisationen kunde inte klara dessa brott därför har det varit nödvändigt med reformen, säger Micael Säll Lindahl.

Samtidigt finns det för få poliser i landet och även om region Nord skulle kunna rekrytera fler poliser går det inte, menar han.

- Vi måste ta ansvar för hela Sverige, vi kan inte optimera ett antal poliser i Södra Lappland på bekostnad av Täby.

Det tar tid för en ny organisation att sätta sig. Men under tiden oroar sig skyddsombudet Jan Johansson att medarbetare kan komma till skada och kriminella grupper kan ta över delar av samhället.

Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina, Kramfors, Dorotea, Åsele, Strömsund, Krokom, Ragunda, Östersund, Bräcke, Åre, Berg och Härjedalen.

Ur skrivelsen: "Vi kommuner i Norrlands inland känner en stark oro över rättssäkerheten för våra medborgare. Trygghetsfrågorna i samhället är avgörande för inlandskommunernas kompetensförsörjning och inflyttning.

Vi finner nuvarande förhållanden som oacceptabla. Sveriges inland med glesbygd, måste värderas lika som stad och kustbygd med genomtänkta beslut och åtgärder. "

Källa - 2016-08-30 15:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+