Mats Persson Spela inte roulette med samhällskontraktet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mats Persson Spela inte roulette med samhällskontraktet - Sverige är ett samhälle med hög tillit där människor i allmänhet tror på varandra. Tilliten är ett sammanhållande kitt och en viktig förklaring till att länder som Sverige har låg korruption, en utvecklad ekonomi och hög jämlikhet.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Tilliten upprätthålls av samhällskontraktet, att människor behandlas lika inför lagen och att människor inte bara har rättigheter, utan också skyldigheter. Det är tilliten till att alla försöker göra rätt för sig och försörja sig själva som är grunden för att människor vill betala skatt. Om man tror att de flesta överutnyttjar eller rentav fuskar kommer viljan att betala skatt minska.

De senaste åren har vi sett flera exempel på hur det offentliga frångår de principer som är hörnstenar i samhällskontraktet. Ett aktuellt exempel hittar vi från min hemstad Lund. En förening fick under många år kommunalt hyresbidrag för att underhålla den fastighet där man bedriver verksamhet. Men föreningen bröt mot kontraktet och lät huset förfalla varför kommunen beslutade att vräka föreningen. Då ingrep den rödgröna kommunledningen och beslutade att sälja fastigheten till föreningen.

Det sänder den märkliga signalen att du kan bryta mot kontraktet, vansköta huset så att det minskar i värde och så får du möjlighet att bli fastighetsägare. Man kan förstå om andra föreningar i Lund har svårt att begripa denna logik.

Ett annat exempel är hur rödgröna styren i Stockholm och Malmö har beslutat att papperslösa ska ha rätt till försörjningsstöd från kommunen. Sverige ska vara ett samhälle där vi visar omtanke och empati. Men det är inte detsamma som att kommunen ska betala försörjningsstöd för människor som har fått avslag på sin asylansökan.

Migrationspolitiken bygger på asylrätten där den enskildes individuella asylskäl prövas. Om ett bifall eller avslag på en asylansökan inte får någon praktisk betydelse åsidosätts balansen mellan rättigheter och skyldigheter. När människor inte upplever att lagar och regler upprätthålls och att välfärdsstaten plötsligt omfattar dem som inte har laglig rätt att vara i Sverige skadas i längden människors förtroende för samhällskontraktet.

Lund, Malmö och Stockholm är exempel på det svenska samhällets oförmåga att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Sverige ska vara ett öppet land där vi visar solidaritet. Men solidariteten får inte vara missriktad, den får inte leda till att man använder sig av särlösningar där människor behandlas olika inför lagen. Agerandet är särskilt allvarligt i ljuset av att forskning visar att det är just i mötet med den lokala demokratin och byråkratin som människors tillit formas. När människor uppfattar att lokala beslutsfattare inte behandlar alla lika påverkas tilliten.

Den höga tilliten i det svenska samhället är en styrka. Men erfarenheterna från USA och södra Europa, där tilliten har sjunkit de senaste decennierna, visar att man inte kan ta den för given. Därför är det viktigare än på länge att beslutsfattare står upp för att människor behandlas lika och att det med rättigheter också följer skyldigheter.

Mats Persson är fil dr, riksdagsledamot (L) och ekonomisk-politisk talesman. mats. persson@liberalerna. se

Källa - 2018-03-31 09:08

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+