Kritiseras i rapport Fruktansvärt tungt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kritiseras i rapport Fruktansvärt tungt - Social resursförvaltning har gjort en intern granskning av tjänstemännens kontakter med flyktingjätten Hero.

Nu är rapporten klar och utredarens kritik mot förvaltningen är tydlig:

"Det är sannolikt att förvaltningen på ett otillbörligt vis gynnat en extern leverantör".

I rapporten framgår att förvaltningen betalat Hero hundratusentals kronor efter muntliga överenskommelser, för saker som inte funnits med i de skriftliga avtalen.

- Det känns fruktansvärt tungt just nu. Jag har gjort en anmälan till riksenheten mot korruption, säger Michael Ivarson, direktör social resursförvaltning.

Social resursförvaltning inledde för några veckor sedan sin interna utredning av de båda cheferna Veronica Morales och Louise Parbrings relation till flyktingjätten Hero. I "Uppdrag granskning" säger social resursförvaltnings direktör Michael Ivarson att detta gjorts efter vad som kommit fram i de mejl som offentliggjordes.

- Den bilden jag får är att mejlkorrespondensen mellan medarbetarna och den berörda firman inte ser bra ut, utifrån våra jävsregler, förklarade Ivarson för GT under tisdagen.


Rapporten är kritisk

Utredningen som gjorts av juristen Fredrik Andrén presenterades för förvaltningen under onsdagsförmiddagen. Rapporten riktar kritik mot hur kontakterna med Hero Sverige AB skötts.

"Vår sammanfattande och övergripande bedömning är att det är sannolikt att förvaltningen i sina mellanhavanden med Hero Sverige AB och genom sitt agerande på ett otillbörligt vis gynnat en extern leverantör" skriver utredaren.

I rapporten framgår också att social resursförvaltning betalat Hero för en rad kostnader som legat utanför skriftliga avtal. Det har gjorts efter muntliga överenskommelser och skriftlig dokumentation saknas.

Bland annat har social resursförvaltning betalat en väktarkostnad på 350 000 kronor för bevakning på ett av Heros boenden. Och för samma boende har man betalat en vidarefakturerad hyra för tre månader på 450 000 kronor. Inte heller här har man hittat någon skriftlig överenskommelse om betalningen, enligt rapporten.


Otydlig dokumentation

I sina kommentarer skriver utredaren att just flera betalningar till Hero gjorts med muntliga överenskommelser som avser saker som inte behandlats i skriftliga avtal, och att detta kan innebära att Hero gynnats genom den otydliga dokumentationen.

Slutligen konstateras att rättsliga myndigheter bör bedöma om brott har begåtts i samband med avtalen med Hero: "Det borde finnas skäl för samtliga inblandade parter att få frågan utredd en gång för alla".

Michael Ivarson beskriver en tung situation just nu på förvaltningen. En förvaltning han menar har jobbat extremt hårt under lång tid och där storartade insatser gjorts.


"Känns fruktansvärt tungt"

- Ja, det känns fruktansvärt tungt att vi befinner oss här nu. Det framgår i utredningen att det inte kan uteslutas att Hero har gynnats. Därför har jag gjort en anmälan till riksenheten mot korruption. Nu får de utreda detta. Det är den möjligheten de inblandade har att bli rentvådda, eller om det kan visas att brott har begåtts, säger han.

Ivarson förklarar att det kommer att ta lång tid innan förvaltningen kommer att återhämta sig från det som hänt.

När det gäller överenskommelser om betalningar som gjorts muntligt utan skriftlig dokumentation säger han:

- Det är i så fall ett brott mot delegationsförordningen. Jag låter polis och åklagare utreda detta och vill inte kommentera det ytterligare.

Källa - 2016-11-02 13:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+