Löfven på EU toppmötet Inga nya uppdrag för EU

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven på EU toppmötet Inga nya uppdrag för EU - Stefan Löfven vill inte att EU tar på sig nya, stora uppgifter. I stället vill han fokusera på frågor i människors vardag: jobben, säkerheten, flyktingfrågan. Det är tvärtemot budskapet från främst Frankrike och Tyskland, som vill introducera en helt ny, gemensam försvarsstrategi för EU.

BRATISLAVA, SLOVAKIEN Stefan Löfven ska under dagen träffa ledarna för 26 andra EU-länder - alla utom den brittiska premiärministern Theresa May finns på plats i den slovakiska huvudstaden - för att diskutera hur EU-ledarna ska återvinna medborgarnas förtroende på unionen. Diskussionen blev akut nödvändig efter britterna i en folkomröstning meddelat att de lämnar EU. Även i andra EU-länder är EU-kritiken högre än förr.

Förra årets migrationskaos har också pekats ut som en av anledningarna till bristen på tilltro för EU.

- Det är ingen tvekan om att det finns en förtroendeklyfta. Därför är det så viktigt att sluta denna klyfta, och visa människor att EU, staterna och ledningarna kan hantera en sådan situation (som migrationen), och det måste vi göra tillsammans. Det finns en allmän oro hos befolkningen om globaliseringen. Därför är vårt budskap här i dag: Nu ska inte EU ta på sig några nya mandat och nya uppgifter, eller starta fördragsdiskussioner, utan nu ska vi fokusera på vad som betyder något för människor i deras vardag: jobb, social trygghet, att vi klarar migrationsfrågan, att vi kan leverera mer säkerhet och kan förebygga och förhindra terrorism, fortsatte Löfven.

Löfvens motvilja mot nya uppdrag för EU går stick i stäv med vad Frankrike och Tyskland planerar. De har tillsammans lagt fram ett förslag om ett gemensamt EU-militärhögkvarter med en egen budget och egen "strategisk" utrustning, som kan koordinera och styra militära uppdrag som EU-länderna gemensamt tar sig an i exempelvis Afrika och Mellanöstern. Detta skulle vara första steget mot skapandet av en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik för hela EU.

Frankrike och Tyskland vill också att EU-ländernas försvarsindustrier delvis ska kunna ställas mot varandra i offentlig upphandlingar och gemensamma uppköp av material. Ett stort steg: både försvarspolitik och försvarsindustrins affärer är strikt borttagna från det gemensamma EU-frågorna.

Däremot så är Löfven för att EU skaffar en gemensam migrationspolitik, något som inte är fallet idag. Alla EU-länder bestämmer idag själva över sitt eget flyktingmottagande och sina egna gränser.

- Vi måste ha koll på gränserna, och vi måste ha en gemensam migrationspolitik och flyktingpolitik, sade Stefan Löfven.

Källa - 2016-09-16 08:59

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+