Löfven inför EU toppmötet Vi måste få ett stopp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Löfven inför EU toppmötet Vi måste få ett stopp - EU-toppmötet ska hantera den politiska kris migrationen skapat i unionen.

Asylcenter utanför EU är ett kontroversiellt förslag till en lösning.

- Vi måste hitta sätt att bryta en utveckling där hundratusentals ekonomiska migranter försöker ta sig till Europa på mycket farliga sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.

- Vi måste få ett stopp på det här, för de är i händerna på smugglarna.

Asylcentren är ett förslag från EU-toppmötets ordförande Donald Tusk. Centren kallas på EU-språk för "plattformar för landstigning".

Den svenska regeringen anser att det fortfarande finns för många oklarheter kring "plattformarna" för att kunna ta ställning till dem. Till exempel är det oklart om de ska finnas i länder utanför EU eller till havs.

I Tusks inbjudan till toppmötet står att "plattformarna" skulle vara det mest effektiva sättet att stoppa migrantflödet och knäcka flyktingsmugglarnas affärsmodell.

På "plattformarna" ska en första prövning göras av om det handlar om en person med skyddsbehov eller en ekonomisk migrant. Det hela förutsätter ett nära samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR och den internationella flyktingorganisationen IOM.

Det kan tolkas som att migranter i smugglingsbåtar ska samlas upp på "plattformarna" i stället för i till exempel Italien.

I EU-nämnden uppgav Löfven att han varit i kontakt med FN:s flyktingorgan UNHCR och att UNHCR är intresserat av förslaget.

- Då är diskussionen väl värd att fortsätta, säger Löfven.

- Det är viktigt att diskutera med UNHCR hur det här ska kunna fungera praktiskt.

Han understryker att det är viktigt att det klargörs var migranterna ska ta vägen efter att deras fall prövats.

Trots att antalet migranter till EU har minskat kraftigt sedan 2015 så har den politiska krisen i EU kring frågan förvärrats.

Italiens nya regering har börjat vägra räddningsfartyg med migranter att lägga till i italienska hamnar. Italien anser att landet får för lite hjälp från övriga EU. Men någon överenskommelse om att fördela asylsökanden mellan EU-länderna är inte i sikte. Flera medlemstater säger hårdnackat nej till det, framförallt Ungern och Polen.

Samtidigt hotar det styrande partiet i delstaten Bayern i Tyskland, CSU, att avvisa asylsökande som registrerats i andra EU-länder direkt vid gränsen. Det förslaget oroar Österrike, men också Italien och Grekland dit många asylsökande först anländer i Europa.

Källa - 2018-06-27 15:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+