Lund sämst i Skåne på flyktingmottagande

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Lund sämst i Skåne på flyktingmottagande - Enligt en lag från 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända flyktingar som fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige.

Ny statistik från Migrationsverket visar att Lund när det gäller fjolårets kommunkvot har näst flest nyanlända i hela landet som väntat mer än sex månader på att flytta. Bara Täby ligger högre med 88 flyktingar jämfört med Lunds 51.

20 kommuner ligger efter med mottagandet, de flesta bara med några enstaka personer. I Skåne är Lund sämst placerad, långt före Staffanstorp som bara har 24 anvisade flyktingar kvar att placera.

Försenade lösningar på bostadsproblemet är enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren, S, anledning till läget - ett besked han på torsdagen gav till P4 Malmöhus. I sommar ska flyktingarna kunna flytta in.

Enligt Migrationsverkets presskommunikatör Michelle Bornestad har de tillbringat väntan på att få komma till Lund under en förlängd tid på Migrationsverkets boenden.

Hur bestäms hur många flyktingar som ska anvisas till Lund?

- Det är en fråga som regeringen avgör. Sedan sätter respektive länsstyrelse kommuntalen, säger Michelle Bornestad.

Åsa Stenbeck Holmér är integrationssamordnare vid länsstyrelsen i Skåne.

- Regeringen bestämmer länstalen genom att titta på befolkning, arbetsmarknad och hur man tagit emot flyktingar tidigare. Vi har inte sett någon anledning att fördela om på annat sätt än att föra ner formeln på kommunnivå, säger hon.

Lika stor vikt läggs vid de tre faktorerna i Lund, precis som i de andra 32 skånska kommunerna. Att det är svår bostadsbrist i exempelvis Lund tas det ingen hänsyn till.

- Det gjorde man tidigare, men det var inte det regeringen ville. Den vill att folk ska ut i arbete och där det fanns bostäder fanns inga arbeten, säger hon.

Alla länsstyrelser gör inte lika. Många glesbygdskommuner i Norrland vill ha fler flyktingar än de fått sig anvisade. Representanter för få kommuner i ett stort län kan samlas och komma överens om en uppdelning.

- I Skåne finns det inga förutsättningar att göra någon annan fördelning, säger Åsa Stenbeck Holmér.

Hur ser länsstyrelsen på att Lund inte klarat ta hand om alla anvisade?

- Vi har planerat in en del kommundialoger. Vi har börjat ha en del samtal och tänker fortsätta under hösten där vi har en dialog med kommunerna om hur mottagandet ser ut, vad man kan göra och hur de löser det. Vi följer upp. Vi vill naturligtvis att kommunerna ska ta emot sitt antal. Det finns många goda lösningar. En del har varit ganska kortsiktiga. Nu börjar kommunerna bygga för lite längre lösningar. Att bygga och planera tar många år.

Källa - 2017-07-08 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+