Över hälften vill ta emot färre flyktingar i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Över hälften vill ta emot färre flyktingar i Sverige - Andelen som vill att Sverige tar emot färre flyktingar har ökat från 44 till 52 procent sedan i november förra året, visar SvD/Sifos mätning.

- Den grundläggande förklaringen är att politiken förändrades från november 2015, säger statsvetaren Marie Demker.

Antalet asylsökande i Sverige har sjunkit dramatiskt sedan år 2016 efter en rad lag- och regeländringar som syftade just till att få färre asylsökande. Ändå har andelen som tycker att lagar och regler ska ändras så att vi tar emot färre flyktingar i Sverige ökat från 44 procent i oktober 2016 till 52 procent i juni i år, visar SvD/Sifos mätning. 13 procent vill att Sverige tar emot fler, 27 procent vill att mottagandet ligger på dagens nivå och 16 procent vet inte.

I september 2015 började antalet asylsökande till Sverige öka kraftigt. Strax efter att bilden av treårige Alan Kurdi, som drunknade under flykten mot Europa, spreds över världen, ansåg bara 29 procent att lagar och regler skulle skärpas så att Sverige skulle ta emot färre flyktingar. Men bara två månader efter det, i november 2015, hade opinionen vänt och 41 procent ansåg att lagar och regler skulle ändras i syfte att minska flyktingmottagandet. Då hade regeringen också kommit överens med Alliansen om bland annat tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta krav för anhöriginvandring.

Därefter har andelen som vill se regeländringar för att flyktingmottagandet ska minska legat runt 45 procent, för att nu i juni alltså ta ett statistiskt säkerställt skutt från 44 till 52 procent.

- Det är alltså fler som vill se färre flyktingar, och det är också den politik som varit officiell där man minskat invandringen rätt kraftigt. Stora partier, både Moderaterna och Socialdemokraterna, har flyttat sina positioner i de här frågorna. Det har med all säkerhet gått fram till väljarna, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Även den senaste Som-undersökningen, som genomfördes hösten och vintern 2016, visar att andelen som vill att Sverige tar emot färre flyktingar ökat. Fram till och med Som-mätningen hösten 2015 var den långsiktiga trenden att svenskarna blev allt mer positiva till flyktingar.

- Den trenden hade ändrats i och med vår undersökning 2016, och er mätning är i samma riktning. Det tyder på att det faktiskt skett en reell förändring, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och verksam vid Som-institutet.

Också Marie Demker lyfter fram svängningen i politiken i slutet av 2015 som trolig orsak bakom attitydförändringen.

- Vi fick en väldigt tydlig signal från politiken att antalet flyktingar som togs emot i vårt land var för högt och man tog till ganska drastiska åtgärder som att stänga gränserna. Det påverkar opinionen väldigt starkt, säger Marie Demker.

Hon pekar på att forskning visat att människors åsikter påverkas av policyförändringar bland beslutsfattare.

- Här skedde en dramatisk policyförändring väldigt snabbt. Människor har en tillit till de politiska institutionerna och att de faktiskt fattar rätt beslut. Då följer man med i de förändringarna.

Både Marie Demker och Toivo Sjörén tror att det faktiska antalet asylsökande inte påverkar opinionen speciellt mycket och att få är insatta i hur många flyktingar Sverige tar emot.

- Det handlar snarare om bilden av hur många som kommer. Om politikerna säger att vi tar emot för många, då är det för många. De flesta av oss reflekterar inte över själva siffran, säger Marie Demker.

SvD/Sifos mätning visar också att skillnaden mellan könen är stor när det gäller attityd till flyktingmottagande. 62 procent av männen vill att Sverige tar emot färre flyktingar, mot 42 procent bland kvinnorna.

Bland alliansväljarna anger 56 procent att de vill se färre flyktingar i Sverige. Motsvarande andel bland de som anger att de skulle rösta på S, MP eller V om det var val i dag är 28 procent. 96 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer vill se ett minskat flyktingmottagande.

Källa - 2017-07-08 06:45

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+