M Sveriges bistånd kan göra mer för klimatet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

M Sveriges bistånd kan göra mer för klimatet - Vi ska gå före och minska våra utsläpp, men vi har också ett ansvar för att minska utsläppen i andra länder. Genom ett ökat klimatbistånd kan vi öka Sveriges klimatnytta globalt sett, skriver Moderaternas Maria Malmer Stenergard och Jonas Jacobsson Gjörtler.

De globala miljöproblemen och klimatförändringarna hotar människors säkerhet och levnadsvillkor på många håll i världen. Föroreningar, överutnyttjande och exploatering sätter hård press på miljö och klimat och med det människors tillgång till mat, ren luft och dricksvatten. I takt med att klimatet förändras riskerar översvämningar, värmeböljor, torka och orkaner bli ett allt större hot. Den stigande vattennivån och ökenutbredningen som väntar kan komma att leda till allvarliga säkerhetsrisker. Många av dagens konflikter orsakas av miljörelaterade problem såsom vattenbrist. Den snabba befolkningstillväxten i kombination med klimatförändringar riskerar att leda till ytterligare spänningar med nya konflikter och ökade flyktingströmmar som följd.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Klimathotet är akut. Vi är därför glada för att den överenskommelse som vi och sex andra riksdagspartier har enats om som innebär världens mest ambitiösa klimatmål: Sverige ska senast år 2045 ha noll nettoutsläpp av växthusgaser.

Målen ställer krav på oss att agera lokalt, men minst lika viktigt är att vi också bidrar till minskade utsläpp globalt. Vi är övertygade om att det går att kombinera lokalt engagemang med ett globalt ansvarstagande. Det är i själva verket bara så vi kan bli ett grönt föregångsland. Ett grönt föregångsland visar länder som Kina, Indien och USA att det är möjligt att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade utsläpp. Ett grönt föregångsland stimulerar innovationer som kan göra nytta i det egna landet och global klimatnytta när tekniken erövrar världen. Ett grönt föregångsland hjälper samtidigt andra länder att göra en hållbar tillväxtresa. Här kan biståndet spela stor roll.

Trots de stora behoven av klimatinsatser, inte minst i de mindre utvecklade delarna av världen, är det endast en relativt liten andel av det svenska biståndet som har som huvudsyfte att minska utsläppen. Vi är därför övertygade om att Sveriges bistånd kan göra mer för klimatet:

1. Dubblera den del av det multilaterala biståndet som fokuserar på utsläppsminskningar.

Ett steg för att öka den globala klimatnyttan av svenska insatser är att öka klimatbiståndet till multilaterala organisationer såsom exempelvis Världsbanken, FN:s gröna klimatfond och Global Environment Facility. FN:s gröna klimatfond har tidigare varit i ett uppbyggnadsskede vilket gjort att vi från Moderaterna varit återhållsamma med våra satsningar på fonden. Men nu är det läge att växla upp. Genom vår roll som stor givare kan vi driva på Världsbanken att fokusera mer på klimatfrågan och klimatsäkra sitt bistånd. Därför vill vi dubblera det multilaterala biståndet med fokus på utsläppsminskningar från 1 till 2 miljarder kronor. Dessa tillskott bör ske i takt med att biståndsramen växer.

2. Minst 10 procent av budgeten för bilaterala biståndsprojekt ska ha som huvudfokus att minska växthusgasutsläppen år 2022.

Den största andelen av våra biståndspengar går till bilateralt bistånd, det vill säga stöd direkt från Sverige till andra länder och regioner. Genom vårt bilaterala bistånd har vi en möjlighet att ge de länder som nu står inför en tillväxtresa möjligheten att undvika de utsläppsmisstag som vi begått. När vi jämför oss med andra länder, såsom Norge, har Sverige en förvånansvärt liten andel som går till att just minska klimatutsläppen. Vi vill därför öka biståndet till projekt som ger konkreta resultat och som hjälper länder att utvecklas samtidigt som de bidrar till ett bättre klimat. Vi vill att minst 10 procent av budgeten till bilaterala utvecklingsprojekt ska ha som huvudfokus att minska växthusgasutsläppen år 2022. I dag ligger motsvarande siffra på 3 procent. Detta skulle innebära ytterligare cirka 2-3 miljarder kronor årligen för att sänka klimatutsläppen globalt.

Samtidigt som klimatförändringarna gör att vi måste öka vårt klimatbistånd är vår värld präglad av krig och oroligheter. Detta kräver att vi har fortsatt fokus på humanitära insatser i vårt bistånd. Här vill vi betona att Moderaternas klimatsatsningar alltså handlar om nya projekt och nya medel som inte kommer att gå ut över det humanitära biståndet.

Klimatfrågan är såväl global som lokal. Vi ska gå före och minska våra utsläpp, men vi har också ett ansvar för att minska utsläppen i andra länder. Genom ett ökat klimatbistånd kan vi öka Sveriges klimatnytta globalt sett. Så tar vi verkligt ansvar och visar på ett hållbart globalt ledarskap.

Maria Malmer Stenergard (M)
miljö- och jordbrukspolitisk talesperson
Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
utrikespolitisk talesperson

Källa - 2018-06-01 08:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+