Medvind för Alternativ för Tyskland

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Medvind för Alternativ för Tyskland - Kastar man en blick på skyltarna över kaféerna på torget i Wismar är det lätt att tro att man befinner sig i Sverige. Namn som "Alter Schwede" och "Schwedenwache" minner om en annan tid, då den pittoreska hansastaden faktiskt var i svensk besittning.

Svenskt klingar också namnet - Leif-Erik Holm - på toppkandidaten för Alternativ för Tyskland (AFD), som kan få var femte invånares röst i helgens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern. I de nationella mätningarna ligger partiets stöd på runt tio procent.

- Min mamma sade att med ett sådant efternamn måste vi naturligtvis ge pojken ett skandinaviskt förnamn, säger han och ler.

Leif-Erik Holm har en mild framtoning. Han står hamnen i Wismar där han strax ska hålla tal vid ett valmöte. Folk kommer fram och hejar och vill prata. Kontrasten är stor mot partiets hårdföra politik i migrationsfrågor.

Vanligt förekommande etiketter som "högerpopulistiskt" och "främlingsfientligt" vill Holm inte kännas vid.

- De andra partierna vill förhindra konkurrens genom att tränga in oss i ett hörn och smeta nazism på oss. Men det kommer lyckligtvis inte att fungera den här gången. Vi är patrioter, och patriotiskt tankegods är ovant för vissa politiker. Men egentligen är vi samma slags parti som CDU var för 30 år sedan, säger han.

Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU är också det parti som Holm ser som det bästa alternativet för ett framtida samarbete. Fast helst utan Merkel vid rodret.

- På kommunal nivå har vi bra kontakt med CDU-representanter som är besvikna på Merkels vänstersväng. Där kan man föreställa sig ett samarbete, säger han.

Förbundskanslerns migrationspolitik är ett rött skynke för AFD.

- Det är väldigt märkligt när regeringschefen för ett så välmående land som vårt säger att hon inte klarar av att skydda gränserna. I stället har hon gett (Turkiets president Recep Tayyep) Erdogan miljarder euro för att lösa problemet, säger Holm.

Ett par hundra människor har samlats i hamnen för att lyssna på Holm och partiledaren Frauke Petry, en kvinna med en beundrarskara som är minst lika hängiven som SD:s Jimmie Åkessons. Längst bak står ett femtiotal motdemonstranter och blåser i visselpipor och skriker ikapp med måsarna som seglar mellan tegelhusen.

Holm drar ned applåder när han stiger upp på det lilla podiet.

- Ni har väl sett de senaste opinionssiffrorna? 21 procent!

Folk jublar.

- Vi vill vara en motvikt till de etablerade partierna, och nu har vi äntligen chansen. Varje röst på AFD är en röst mot okontrollerad massinvandring, säger han.

I publiken står Marios Ebert, som kommer att rösta på AFD i helgen. Hans hjärtefråga är just att göra något åt invandringen, som han beskriver som "helt oreglerad".

- Om vi inte ser upp kommer landet att förstöras inifrån, säger han.

När dragplåstret Frauke Petry tar till orda är stämningen hög bland åhörarna, som i de flesta fall är i övre medelåldern.

- Ett fritt Europa kräver ett starkt Tyskland i mitten, ropar hon och lägger till att tyskarna inte har någon anledning att ägna sig åt självhat.

Förra hösten gav tyska regeringen upp "den sista resten av självständighet", genom att tillåta människor på flykt att passera landets gränser, säger Petry. Men när helgens röster är räknade blir det annat ljud i skällan, förkunnar hon segervisst.

"Wir schaffen das!" utbrister någon, en referens till Angela Merkels redan bevingade ord om flyktingkrisen - vi klarar det.

Petry börjar skratta. Sedan stämmer hon upp i Deutschlandlied, nationalsången.

Mecklenburg-Vorpommern ligger i nordöstra Tyskland, i det tidigare DDR. Läget vid Östersjökusten har gjort delstaten till ett populärt semestermål.

1,6 miljoner människor bor i Mecklenburg-Vorpommern. Största staden är Rostock, med 203 000 invånare. I delstatshuvudstaden Schwerin bor 91 000 människor.

Valdeltagandet är lågt. I förra delstatsvalet 2011 gick bara 51,5 procent av befolkningen och röstade. I valet till förbundsdagen 2013 var valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern 65,3 procent.

Högerextrema NPD är representerat i delstatsparlamentet.

Källa: Mecklenburg-Vorpommern, Statista

Alternativ för Tyskland (AFD), eller Alternative für Deutschland som det heter på tyska, grundades 2013.

Partiet fick ett snabbt uppsving i opinionen, men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen. Sedan 2015 har den politiska inriktningen blivit allt mer nationalkonservativ.

Delstatsvalen i Sachsen-Anhalt, Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg tidigare i år var en stor framgång för AFD. I Sachsen-Anhalt fick partiet 24 procent av rösterna och blev därmed näst största parti.

Källa: Bundeszentrale für politische Bildung

Källa - 2016-09-01 15:36

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+