Metoo och poliser här är budgeten i korthet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Metoo och poliser här är budgeten i korthet - I vårpropositionen stakar regeringen ut riktningen framåt för kommande stora budgetsatsningar. Men redan i år får bland annat skola, polis och kvinnojourerna extra pengar i vårändringsbudgeten. SvD listar det viktigaste som presenterats - och ett budgettrick att se upp med.

Sjukvården är vikigaste valfrågan enligt väljarna - och regeringen skjuter till 400 miljoner kronor under 2018 för att korta köerna, som har växt sedan regeringen tog bort den så kallade kömiljarden.

Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd. Tanken är att pengarna förbättra ska användas till att förbättra tillgängligheten, bland annat genom att förstärka bemanningen under sommaren, skapa mobila team i primärvården få till en snabbare vård nära medborgaren.

Polismyndigheten får 200 miljoner kronor extra för 2018. Pengarna ska gå till terrorbekämpning och organiserad brottslighet, men också till att öka polisens förmåga att utreda sexualbrott.

Med de extra pengarna kan skyddsvästar, förstärkningsvapen och kroppsburna kameror som polisen redan planerat för köpas in tidigare. Vad gäller uppklarning av sexualbrott ska pengarna bland annat gå till fler utredare.

Tillskottet läggs på en resursökning till polisen med 7,1 miljarder mellan 2018 till 2020.

Regeringen gör ett antal satsningar som har koppling till höstens metoo-upprop för att bekämpa sexuellt våld och trakasserier på arbetsplatser och i övriga samhället.

Drygt 100 miljoner satsas på informations- och utbildningsinsatser inom rättsväsendet, skolan, socialtjänsten och på arbetsmarknaden. Bland annat får Socialtjänsten 25 miljoner extra för att motverka mäns våld mot kvinnor, och Arbetsmiljöverket som också får 25 miljoner kronor extra för att förebygga sexuella trakasserier i arbetslivet.

Regeringen lägger en engångssumma på 4,9 miljarder kronor för att betala av statens skuld till kommunerna för asylmottagandet av ensamkommande flyktingar.

Skulderna kommer från det gamla ersättningssystemet för ensamkommande asylsökande barn och unga. Kommunerna stod då för kostnaderna, för att sedan ansöka om ersättning från Migrationsverket. Men efter 2015 års stora mottagande växte skulderna och kommunerna slog larm om obetalda skulder som ledde till att kommuner fick låna pengar och i vissa fall skjuta upp eller låta bli att anställa personal.

Pengarna ska bland annat gå till organisationer som skyddar offer för hedersförtryck. Resursförstärkningen är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet, och en fortsättning på statsbidragen som tjej- och kvinnojourer kan söka för långsiktig verksamhet. Ett förslag Vänsterpartiet drivit och som nu stegvis höjts till 100 miljoner kronor årligen.

De nationella kvinnojourerna med inriktning mot hedersvåld har inte tidigare kunnat ta del av stödsystemet. Vänsterpartiet vill permanenta också detta stöd men det blir i så fall en fråga för höstbudgeten.

Regeringen satsar på teknik för Tullverket. Det handlar om 72 miljoner extra i år som ska gå till utrustning som bland annat kameraövervakning vid vissa gränsövergångar, ny spaningsutrustning, och utrustning som ger goda möjligheter till hemlig dataavläsning.

Resursförstärkningen ska främst gå till att stoppa handeln med vapen och narkotika redan vid gränsen. Tullverket fick i höstbudgeten pengar för mer personal till tullkontrollerna vid gränsen, fortsättningen blir nu satsningar på modern teknik. Kontrollerna att korrekta skatter, tullar och avgifter betalas ska öka på privatimporterade varor.

Regeringen satsar 170 miljoner på unga i den kommande vårbudgeten. Bland annat ska 100 miljoner gå till 10 000 sommarjobb för unga, en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Utöver sommarjobben satsar regeringen 50 miljoner kronor på fritidsaktiviteter och förlängda öppettider på fritidsgårdarna. Pengarna till sommarjobb kommer att fördelas via Arbetsförmedlingen och satsningen börjar gälla till sommaren. I paketet ingår också extra pengar till kultur och idrott för unga.

För att öka bostadsbyggandet satsar regeringen, efter en överenskommelse med Vänsterpartiet som varit pådrivande, 95 miljoner ytterligare på byggbonusen till kommunerna. Totalt delas 1 395 000 miljoner ut till kommunerna i år.

Kraven för att få stödet är att minst en bostad har påbörjats det senaste året i kommunen, att man har antagit en plan för bostadsförsörjningen och att det finns en nyanländ som folkbokförts där.

Förra året fick 199 av Sveriges 290 kommuner ta del av bonusen. Den söks senast den 1 oktober hos Boverket.

Regeringens satsning Läslyftet har utvidgats till att också omfatta förskollärare och skolbibliotekarier. Det har bland annat inneburit mer personal i skolbiblio­teken.

Nu föreslår regeringen och Vänsterpartiet att förskolor över landet genom satsningen i vårbudgeten på 50 miljoner kronor ska få möjlighet att köpa in fler böcker till sin verksamhet. Statens kulturråd får i uppdrag att fördela pengarna, förutsatt att budgeten går igenom i riksdagen.

Regeringen ger Sida i uppdrag att stärka jämställdheten över världen. Myndigheten får en miljard kronor att fördela mellan 2018 och 2022. Men satsningen på global jämställdhet fanns med redan i förra årets höstbudget, och är alltså inte nytt för i år eller ett budgettillskott i form av extra pengar.

Resurserna ska ge ökad trygghet för de organisationer som arbetar med jämställdhet, och bland annat gå till bättre tillgång till könsuppdelad statistik. Enligt strategin ska Sida arbeta bland annat med innovativa insatser och med pojkar och män som aktörer för jämställdhet.

Källa - 2018-04-14 11:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+