Syriens svar Brutal barbarisk aggression

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Syriens svar Brutal barbarisk aggression - Försvarsalliansen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg stödjer anfallen i Syrien av USA, Frankrike och Storbritannien. FN manar till återhållsamhet i reaktionerna.

Syriens utrikesdepartement fördömer attacken i starka ordalag, och kallar insatsen för en "brutal, barbarisk aggression". Syrien hävdar att den syftar till att stoppa Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) från att utreda den misstänkta gasattacken, men säger också att den inte påverkar landets kamp mot militanta rebeller.

Nato har upprepade gånger fördömt Syriens användning av kemvapen och ser den som ett tydligt brott mot internationella överenskommelser, enligt uttalandet.

"Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen", säger Stoltenberg i ett uttalande.

Den syriske oppositionsledaren Nasra al-Hariri vädjar samtidigt till den syriska regimen att sluta angripa civila, oavsett om det är med kemiska stridsmedel eller andra slags vapen.

"Kanske kommer inte regimen att använda kemvapen igen, men den kommer inte att tveka kring att använda vapen som är godkända av internationella samfundet, som tunnbomber och klusterbomber", twittrar han, enligt Reuters.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uppmanar till lugn efter det USA-ledda anfallet mot Syrien och säger att alla inblandade bör undvika åtgärder som kan eskalera konflikten.

Guterres fördömer även användningen av kemiska vapen och säger att det är viktigt att medlemsländer följer internationell rätt och utreder händelsen ordentligt.

"Jag uppmanar alla medlemsländer till återhållsamhet under dessa farliga omständigheter och att undvika alla åtgärder som kan trappa upp situationen och förvärra lidandet för Syriens folk", skriver FN-chefen i ett uttalande.

Amnesty International varnar för att flyganfallen kan skada civila.

"Alla försiktighetsåtgärder måste vidtas så att inte civila skadas i alla militära aktioner", säger Raed Jarrar vid organisationens avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Amnesty uppmanar också USA:s president Donald Trump att ta emot syriska flyktingar.

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus för en vecka sedan, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1 000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Shaikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

Källa - 2018-04-14 08:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+