Migranterna vid målet möts av protester

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migranterna vid målet möts av protester - Ytterligare hundratals migranter är framme vid USA:s gräns och den största klungan anländer snart.

Den mexikanska lokalbefolkningen demonstrerar och kastar sten mot gruppen.

Runt 750 personer kom till den mexikanska gränsstaden Tijuana på onsdagen och ytterligare flera hundra har anslutit under torsdagen.

Grupper av människor vandrar längs med motorvägen, in i staden, med sina tillhörigheter på ryggen. Inom kort väntas merparten av de totalt runt 5 500 migranterna som de senaste veckorna rest genom Centralamerika ha kommit fram.

På andra sidan gränsstaketet syns amerikanska San Diego.

- Jag känner mig bättre nu när vi har nått gränsen. Trött, men bättre. Jag har varit på resande fot i en månad, tillsammans med mina fyra döttrar, berättar 32-åriga Miriam Fernandez från Honduras.

Hundratals Tijuanabor har samlats för att demonstrera vid den park där migranterna samlats. De sjunger den mexikanska nationalsången och ropar slagord mot migranterna. Vissa kastar sten, även mot barn, enligt AFP:s korrespondent på plats.

- Vi vill inte ha er. Skulle ni vilja att vi kom till era hem och stökade till det, ropade en kvinna.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Mexikos inrikesminister Alfonso Navarrete säger att protesterna har eldats på av ryktesspridning, som säger att migranterna har nobbat mat och kläder som lokalinvånarna har donerat. Han uppmanar mexikanarna att inte "kriminalisera" den stora gruppen. En rättighetsaktivist på plats säger att ett antal migranter vägrade att registrera sig i Tijuana, av rädsla för att deras uppgifter skulle lämnas till amerikanska myndigheter.

Inför mellanårsvalen i USA hävdade president Donald Trump, utan grund, att migrantgruppen är full av gängkriminella och personer från Mellanöstern. Han benämnde vandringen mot gränsen som en invasion och skickade 5 800 soldater för att förstärka gränsbevakningen.

Personerna i fråga lämnade hemländer som Honduras, El Salvador och Guatemala, som präglas av fattigdom och bland de värsta mordsiffrorna i världen. Ett skäl till att de rest i grupp är för att gängkriminella i framför allt Mexiko regelbundet kidnappar eller mördar utsatta personer.

Om och när de söker asyl i USA står de sannolikt inför en lång väntetid. Amerikanska migrationsmyndigheter hanterar i nuläget 700 000 ärenden.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-15 23:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Ulf kristersson stärk gränsen
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+