Moderaternas mörka år Det är värre än S krisen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Moderaternas mörka år Det är värre än S krisen - Löfvens dröm har förvandlats till en mardröm. Och för Moderaterna har det sett allt mörkare ut under 2019. SvD listar här de sju viktigaste trenderna i årets väljarbarometrar från Sifo.

När Moderaterna sitter i opposition brukar partiets ledare ses som statsministerns utmanare. Men under större delen av det här året har M inte längre varit Sveriges största oppositionsparti. Och SD:s försprång växer fort. I SvD/Sifos decembermätning fick M 17,2 procent - 7 procentenheter mindre än SD.

- Man får gå tillbaka till Thorbjörn Fälldin för en tid när M inte var största oppositionsparti, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Jämfört med valet har tappet dock inte varit så stort. I fjolårets val fick M 19,8 procent, drygt två procentenheter mer än i decembermätningen. Men Toivo Sjörén uppfattar att M:s kris är större än Socialdemokraternas, som också har tappat under året.

- Regeringspartiet skadas ofta av att ha regeringsmakten, men kan hämta det vid valen. Att M förlorar rollen som största opinionsparti är allvarligare, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraternas uppgång från i augusti motsvarar 400 000 väljare.

- Det har verkligen hänt något i svensk politik under hösten. Det är en kraftig förändring, säger Toivo Sjörén.

Framförallt är det Moderaterna som tappar till SD, och tappet har accelererat. I januari gick 1,3 procent av de som röstade på M till SD, i december 2,7 procent. Men även Socialdemokraterna tappar till SD. 1,9 procent av S-väljarna gick i december till SD.

- Det är folk som är besvikna på S och M som väljer SD. Under hösten har det varit många nyheter om kriminalitet och i den frågan har SD stort förtroende, säger Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola.

Trots att flera andra partier anammat SD:s flyktingpolitik så fortsätter SD att växa. Marja Lemne tror att flyktingvågen 2015-2016 fortfarande påverkar opinionen.

- Men SD har breddat sig och har i dag andra former av förslag, som ökat stöd till kommuner, säger hon.

För Kristdemokraterna har året varit en berg-och-dalbana. Före EU-valet i maj var de uppe på rekordnivåer och nådde sin topp på 12,2 procent i april.

Sedan publicerade Dagens Nyheter en artikel om att Lars Adaktusson (KD) röstat emot i abortfrågor vid 22 tillfällen i EU-parlamentet. Efter det har det gått neråt för partiet.

- Abortdebatten startade en negativ spiral. KD drar inte nytta av debatten om lag och ordning, då de profilerar sig som vård och omsorg, säger Toivo Sjörén.

Toivo Sjörén säger att framtiden får visa vad som är KD:s normalläge.

- Före valet var de nere på 3 procent, men vände det. C var med om liknande förändringar förra mandatperioden. De var uppe i 14 procent och gick sedan ner före valet, säger han.

"Det konservativa blocket", som M och KD inte vill kännas vid men som SD eftersträvar och andra partier använder som skällsord, håller på att ta form. Marja Lemne menar att Stefan Löfvens dröm har förvandlats till en mardröm.

- Hans dröm om att krossa Alliansen har blivit något helt annat, man är på väg att skapa ett nytt block, säger hon.

I novembermätningen nådde "det konservativa blocket", eller "högeroppositionen" för att använda en mer neutral term, egen majoritet med 177 mandat eftersom Liberalerna hamnade under fyraprocentsspärren. I decembermätningen tappade M, KD och SD dock den egna majoriteten.

M, KD och SD har närmat sig varandra i flera frågor under hösten, som inställningen till höghastighetståg, anhöriginvandring och public services framtid. Men Marja Lemne vill inte kalla det för ett "block" än.

- Däremot ett embryo, säger hon.

SD har historiskt haft sitt fäste på landsbygden, men under året har de vunnit mark även i huvudstadsregionen. I hela Stockholms län stödjer 19 procent partiet och i Stockholms stad hade de 15 procent i SvD/Sifos decembermätning. Räknar man bort Stockholms stad ur länet har SD 26 procent.

- SD har breddat sig geografiskt. Det har skett mycket under hösten, säger Toivo Sjörén.

Marja Lemne uppfattar att SD blivit "accepterade" även i väljargrupper i storstäderna.

- De håller på att byta karaktär en aning. Jag tror också att det handlar om att M varit dålig på att profilera sig. Kanske att deras samarbete med MP i Stadshuset har påverkat väljarna, säger hon.

Moderaterna har traditionellt sett varit starka i storstäder men håller på att förlora den rollen. Ser man till kurvan har de gått upp och ner i mer tätbefolkade områden. I dag är de nere på 19,8 procent i Sveriges storstäder.

- Storstäderna har länge varit M:s styrkebälte. Går vi tillbaka några val pratar vi om långt över 30 procent i Stockholm och Stockholms län, säger Toivo Sjörén.

I storstäderna har M främst tappat till SD, men även till S. Marja Lemne uppfattar att partiet har skadats av att de inte lyckades bilda regering och att de har varit otydliga.

- Moderaternas tapp i storstäderna diskuteras inte så mycket. Men det hänger ihop med att SD växer i de områdena, säger Marja Lemne.

LO:s ordförande har en plats i Socialdemokraternas verkställande utskott och LO ger årligen miljontals kronor i stöd till S. Men bandet mellan S och LO håller på att försvagas.

I dag är SD och S jämnstora bland LO-medlemmar och partierna får drygt 30 procent vardera i den väljarbasen. Bland manliga LO-medlemmar är SD störst.

- SD har varit starka bland LO-medlemmar även tidigare. Många SD-väljare är medel- och låginkomsttagare, säger Toivo Sjörén.

Marja Lemne uppfattar att S-sympatisörer i LO-kollektivet är missnöjda med partiets politik. För 16 år sedan bröt danska LO sitt samarbete med Socialdemokraterna i landet.

- Där var det på LO:s initiativ som man bröt. LO i Sverige kan också nå en gräns om en stor andel av medlemmar inte sympatiserar med S, säger Marja Lemne.

Källa - 2019-12-23 18:02

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+