Nedrustning och kärnvapen i fredsprisfokus

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Nedrustning och kärnvapen i fredsprisfokus - Klockan 11 i dag är det dags för Berit Reiss-Andersen att för första gången kliva fram på det norska Nobelinstituttet i Oslo och berätta vem, vad eller vilka som ska hedras med Nobels fredspris.

Den 63-åriga advokaten - som varit med och skrivit två av Anne Holts kriminalromaner - blev ordförande i den norska Nobelkommittén så sent som i våras då företrädaren Kaci Kullman Five avled i cancer.

När Kullman Five talade i fjol gick priset till traditionellt fredsskapande då Colombias president Juan Manuel Santos fick äran för fredsavtalet med Farc-gerillan.

I år kan det mycket väl bli ett minst lika klassiskt ämne som prisas. Nedrustning verkar åtminstone vara favoritämne bland förstå-sig-påarna.

Framför allt dominerar det avtal om Irans atomprogram som slöts mellan USA, Iran och EU häromåret.

- Iran-avtalet täcker allt som ligger i Alfred Nobels testamente, nämligen fred, nedrustning och broderskap mellan folken, konstaterar historikern Asle Sveen för norska nyhetsbyrån NTB.

Med tanke på den pågående kärnvapenträtan mellan USA och Nordkorea så ligger en belöning av Iran-avtalet dessutom rätt i tiden.

- Iran-avtalet kan tjäna som mönster och inspiration för ett avtal med Nordkorea, säger Sveen - som samtidigt konstaterar att ett belönande av Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, EU:s Federica Mogherini och eventuellt även USA:s förre utrikesminister John Kerry kanske inte kommer att uppskattas överallt.

- Det kommer att skapa en jättedebatt. Särskilt Saudiarabien och Israel kommer att bli rasande. Donald Trump kommer säkert också att bli fly förbannad. Kanske skäller han ut Sverige på Twitter.  .  . , skämtar Sveen.

En annan nedrustningsfavorit är den internationella kampanjen mot kärnvapen, ICAN, som får stöd av bland andra Norges fredsråd och svenska Kvinna till kvinna.

- De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift, säger generalsekreterare Lena Ag till TT.

Som vanligt är dock spekulationslistorna nästan lika långa som antalet nominerade. I år är det totalt 318 personer och organisationer som föreslagits till priset.

Bland de flitigt nämnda finns exempelvis FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som redan fått fredspriset två gånger om. Andra favoriter är påven Franciskus, kongolesiska läkaren Denis Mukwege, räddningsstyrkan Vita hjälmarna i Syrien och ryska människorättsveteranerna Svetlana Gannusjkina och Ljudmila Aleksejeva.

Källa - 2017-10-06 05:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+