Pojken som fastnade i Danmark får stanna i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Pojken som fastnade i Danmark får stanna i Sverige - En 17-åring som alla andra 17-åringar. En tonårskille som är lite morgontrött, som gillar att hänga med kompisar efter skolan, som är skeptisk till att bli fotograferad men sedan gärna vill posa på några extra bilder.

En 17-åring som alla andra, men en pojke som har gjort en väldigt annorlunda resa mot de flesta andra i samma ålder.

- Allt är bra nu, inga problem. Skolan är bra, men jag vill börja med engelska. Det är viktigt. Om man ska plugga vidare och resa utomlands, säger Robel Kidane.

Sydsvenskan har i flera uppmärksammade artiklar under hösten följt 17-åringens öde.

Robel Kidane från Eritrea kom till Sverige i augusti 2015. Ärendet blev anvisat till Vellinge kommun, som inte hade plats för honom. Han blev därför utplacerad på ett boende i Osby - tills Vellinge beslutade att hämta hem honom i maj.

Den 11 augusti började problemen. Robel Kidane hamnade på fel tåg och när han insåg misstaget var han redan i Danmark. Där blev han kvar i veckor på ett boende.

Felåkningen äventyrade hans möjligheter att få ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsverket tog snabbt beslutet att avskriva hans ansökan och meddelade att tiden i Danmark kunde innebära en ny asylprocess.

Där tog historien en oväntad vändning. Mikael Kinning, som arbetar för Röda Korsets projekt Medmänniskanu, tog på eget bevåg beslutet att köra över till Danmark och hämta Robel Kidane.

Tillbaka i Sverige kom det lugnande beskedet - asylprocessen fortsatte.

Nu har augusti blivit oktober och i veckan kom samtalet som Robel Kidane väntat på. Leendet smyger sig på och sprider sig snabbt över hans ansikte när han berättar.

- Jag har fått permanent uppehållstillstånd. Idag är jag lite trött, jag kunde inte sova så mycket i natt. Men inatt sov jag inte för att jag tänkte för mycket. Inatt sov jag inte för att jag var glad, säger Robel Kidane.

- Nu vill jag bara tänka på skolan och plugga mycket. Jag vill stanna på mitt boende, jag trivs, allt är bra. Men jag har många vänner som tänker på om de får stanna eller inte.

Flera av Robel Kidanes vänner berörs av de omdebatterade reglerna för åldersbedömningar, som kritiserats av både Socialstyrelsen och JO.

Ett avslag från Migrationsverket i fall där den ensamkommandes uppgifter ifrågasätts innebär att åldern kan räknas upp med flera år. När tonåringen klassas som myndig måste hen lämna sitt HVB-hem.

Olika kommuner har olika regler. På många håll får den ensamkommande stanna på sitt boende under tiden beslutet överklagas och vunnit laga kraft.

- Men i Vellinge är det bara att packa väskorna och lämna kommunen. De får gå kvar i skolan, men måste hitta eget boende. För de här ungdomarna innebär det att de från en dag till en annan kan befinna sig på ett transitboende för vuxna i Malmö. Det skapar en stor oro och rädsla för framtiden hos de här barnen, sager Mikael Kinning.

Men för Robel Kidane är den närmaste framtiden utstakad. Han ska hänga med en kompis efter skolan, han ska ta extralektioner i engelska på höstlovet - och han håller på att lära sig simma.

- Det är samma känsla som när laget man hejar på gör mål - varje barn som får framtiden tryggad är en vunnen seger, sager Mikael Kinning.

Framtiden då? Drömmen är att bli ingenjör.

- Nu kan du satsa i skolan, säger Mikael Kinning.

Satsa? Robel Kidane letar själv efter det rätta ordet.

- Kämpa. Jag ska kämpa i skolan. Det är min dröm att bygga hus. Ingenjör är ett bra yrke för mig, jag gillar hus.

En annan dröm kommer också snart att besannas.

- Jag hoppas att jag får mina resepapper så jag kan åka till min bror i Norge. Det längtar jag efter. Mycket.

FAKTA: Ensamkommande

Fram till 13 september har 1 796 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige under 2016. Av dessa var 328 flickor vilket motsvarar cirka 18 procent. Samma datum var 27 555 asylsökande ensamkommande barn inskrivna hos Migrationsverket.

Under 2016 har 3 346 ensamkommande barn och ungdomar beviljats uppehållstillstånd av Migrationsverket.

De tio största nationaliteterna 2016 är:

Afghanistan 624

Somalia 341

Syrien 150

Etiopien 109

Marocko 95

Irak 74

Albanien 61

Eritrea 52

Libyen 41

Statslös 37

Övriga 212

Siffrorna omfattar ensamkommande barn som sökt asyl till och med 13 september.

Källa: Migrationsverket

Källa - 2016-10-28 07:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+