Prisas för fotobok om pappans död

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Prisas för fotobok om pappans död - På första uppslaget: En pappas kärleksfulla vykort till sin son. Bredvid, i en grym kontrast skymtar en bild av faderns övertäckta lik. Åtta år gammal fick Kalle Assbring veta att hans pappa mördades under en fotoresa i Eritrea. Förlusten har han bearbetat i hela sitt liv, bland annat i den fotobok som nu får pris.

- Det känns oerhört stort och jag är jättestolt och glad. I min värld är det här det finaste man kan få. Den här boken handlar om mitt liv, så viktigast har varit att den ska kännas ärlig, med rätt tempo och en känsla av genuinitet.

Kalle Assbring började arbeta målmedvetet med boken under en resa till Eritrea 2009. Där mötte han ytterst levande spår av sin pappas gärning: mängder av Göran - Yuran - döpta till minne av den utländske fotografen. Kalle Assbring minns ett av de första mötena:

- Det kändes nästan som en religiös upplevelse. På något litet sätt var det som att träffa pappa igen. Jag var helt emotionellt skakis, berättar han.

Att göra vad som på många vis verkade vara en parallellresa med faderns kändes kusligt. Men han tackade ja till en inbjudan av landets regim, vars parti fyllde 30 år. Göran Assbring var en av få fotografer som hade dokumenterat dess historia. Han fick aldrig uppleva freden 1991, och de blomstrande åren på 90-talet. Inte heller se den diktatur landet blev.

- Pappa hade nog blivit väldigt besviken över hur det ser ut i dag, säger Kalle Assbring.

Familjens historia är tätt sammanlänkad med Eritreas politiska utveckling. Den numera fängslade journalisten Dawit Isaak har till exempel döpt en son till Yuran, och lärde senare känna Kalle Assbring. Vid Isaaks försvinnande såg Kalle sig själv i barnen.

- När jag blev faderslös började jag bygga mina egna kontakter med män i pappas ålder. Jag förstod att alla kunde försvinna och ville ha fler vuxna omkring mig. Jag har alltid försökt att visa Dawits barn att jag bara är ett telefonsamtal bort.

Själv har Kalle Assbring varit försiktig med att ta politisk ställning. Först för att bli insläppt i Eritrea, och eftersom frågan splittrar också eritreaner. Men genom att skildra den förste Yuran han mötte och dennes öde som politisk flykting vill han ändå visa umbärandena i diktaturen.

Under arbetet drabbades Kalle Assbring också av en hjärntumör.

- När jag insåg att jag skulle överleva blev boken väldigt viktig. Den handlar om liv och död och vad man lämnar efter sig.

Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund.

Kalle Assbring: Är född 1975, uppväxt i Stockholmsförorten Akalla men lever nu i Hägersten, Stockholm. Han har fru och två barn och arbetar som frilansfotograf.

Utdrag ur juryns motivering: "Detta är en bok som utvidgar den traditionella dokumentära skildringens ramar, med en form som överraskar. Den privata tragedin växer till ett politiskt sprängstoff som påverkar många. Och alla heter dom Göran. "

Kuriosa: Bokens omslag blir i utvikt läge en plansch, med foton på baksidan. Formgivare är Sebastian Wadsted.

Källa - 2017-03-22 20:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+