Snabb lagändring om flyktingkvarter övervägs

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Snabb lagändring om flyktingkvarter övervägs - Bostadsminister Peter Eriksson, MP, överväger en lagändring för att underlätta tillfälliga bygglov för snabba flyktingkvarter. Samtidigt kommer uppgifter om skyhöga hyror för lägenheter på tillfälliga bygglov. En trea kostar 25000 kronor i månaden.

På onsdagen pustade många Brommabor ut över att plan- och bygglagen av allt att döma hindrar tillfällig bebyggelse på traktens sankmark i Flysta. Men det rättsfall från Mark- och miljööverdomstolen som gör investeringar i så kallad "temporär" bebyggelse mera osäkert, hamnade blixtsnabbt på bostadsminister Peter Erikssons bord.

- Jag tror att man kan göra en lagändring ganska snabbt, om det är nödvändigt, om regelverket är för snävt idag. Men där är vi inte än. Vi tittar på detta på departementet nu, säger Peter Eriksson.

Som SvD har berättat, gör Mark- och miljööverdomstolen klart att det är orimligt att en kommun kringgår detaljplanekravet genom att ge tillfälliga bygglov när det rör sig om dyra byggprojekt med omfattande markarbeten och ekonomiskt ohållbar avvecklingsplan.

Göteborg är den kommun som gått i bräschen för modulsatsningar. Där kommenterar nu oppositionsrådet Hampus Magnusson, M, att han inte tror att det blir några modulkvarter över huvudtaget. Han säger att det utöver de juridiska skälen också är ohållbart på grund av kostnader som blir mycket högre än vad som varit känt.

- Tjänstemän säger mig ansikte mot ansikte att de här projekten kokar ner till 25000 kronor per månad för en trea och 15000 kronor per månad för en liten tvåa, dyrare än att hyra lägenhet på Göteborgs mest kända adress, Avenyn.

Det är just Göteborg som hamnat i fokus genom att modulbostäder troligen måste rivas sedan kommunen gav tillfälligt bygglov trots att det innebar både pålning och sprängning utan rimlig avvecklingsplan. Från kommunen fanns också löfte till exploatören om förlängt arrende.

Bostadsminister Peter Eriksson ger nu uttryck för viss förståelse för just pålning, eftersom "man i vissa kommuner på stora områden måste påla, och att det råder brist på mark".

- Men nu är antagligen lagen sådan att gör man stora ingrepp så får byggprojektet mindre karaktär av "tillfälligt", säger han.

Han vill dock inte riva upp gällande lag utan att först "noga" följa konsekvenserna av Mark- och miljööverdomstolens dom. Peter Eriksson vill ännu inte utesluta att kommunerna helt enkelt är ovana att använda tillfälligt bygglov för bostäder och inte lärt sig gränsdragningen än.

- Att det är lite saker som inte blir som man tänkt sig, får man stå ut med.

- Men fortsätter det att vara ett problem, så får vi titta på lagstiftningen, för nu är det akuta situationer på väldigt många ställen, säger Eriksson.

Om att Stockholms stad tills vidare skjuter upp planer på modulkvarter i sankmarken i Bromma, sa Peter Eriksson att man inte kan utesluta att kommunen hade valt "en mindre lämplig plats".

Peter Eriksson klargör att det undantagstillstånd från Plan- och bygglagen som från 2017 kan deklareras vid stora flyktingströmmar inte är aktuellt för att åtgärda bostadsbrist för personer som får permanent uppehållstillstånd.

Men vad säger du till kommunerna som i denna stund vill ha vägledning?

- Jag säger att vi håller på nu och tittar på detta väldigt noga. Vi kommer att göra en bedömning väldigt snart om det behövs särskilda åtgärder för att klara de tillfälliga tillstånden [att bygga temporära bostäder, reds anm].

Även i Almedalen hettade det på onsdagen till kring modulbostäderna efter SvD:s artiklar. Tidigare flyktingsamordnaren, statssekreteraren Erik Nilsson, berättade att 21000 människor med permanent uppehållstillstånd nu sitter fast på anläggningar i väntan på riktiga lägenheter som måste ordnas även i tillväxtkommuner som Stockholm och Göteborg och inte bara i småorter som Osby, Filipstad och Hultsfred.

På plats var också Göteborgs kommunalråd Ulf Kamne, MP, som sa att det nu är så trångbott för behövande familjer att det är "faktiskt ren misär" på vissa håll. Enligt oppositionsrådet Hampus Magnusson, M, är dock satsningen på modulkvarter att spela "rysk roulette" med miljarder i skattepengar samtidigt som visionen att minska segregationen genom kontroversiella placeringar där andra inte fått bygga, spär på motsättningar.

Källa - 2016-07-07 06:19

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+